Kinderen van moeders met diabetes type 1 meer kans op overgewicht

Redactie van diabetestype1.nl • 1 August 2018
B3_zwangere-111643082-2nix Studio.jpg

Kinderen van moeders met diabetes type 1 hebben een verhoogd risico op overgewicht en insulineongevoeligheid, blijkt uit nieuw onderzoek.

Als je diabetes hebt, kun je in de meeste gevallen zwanger worden, maar het is heel belangrijk dat je bloedsuikerwaarden stabiel zijn. Voordat je zwanger wilt worden, maar juist ook tijdens de zwangerschap. We weten uit eerder onderzoek dat de hoge bloedsuikerwaarden niet goed zijn voor het ongeboren kind en een nieuwe studie bevestigt dat.

Diabetes in de familie

Onderzoekers van het Helmholtz Zentrum Munchen bestudeerden de data van bijna 2800 kinderen met een eerstegraads familielid met diabetes type 1. De gegevens waren afkomstig van twee grote studies: TEENDIAB en BABYDIAB/BABYDIET. Hun gezondheid is bijgehouden tot ze 18 waren. 

Effect op de stofwisseling

Kinderen van ouders met diabetes type 1 hebben een verhoogd risico van 10-20 procent op diabetes type 1. Maar ze blijken ook vaker last te hebben van factoren die bijdragen aan diabetes type 2. Dat is nu voor het eerst in een grote studie aangetoond. 

De deels hoge bloedsuikerlevels in de baarmoeder blijken langetermijneffecten te hebben op de stofwisseling en het gewicht van het kind. De kinderen hebben een hoger BMI en zijn vaker insulineongevoelig in vergelijking met kinderen van moeders zonder diabetes type 1. De kinderen hebben een verhoogd risico op het metabool syndroom.

De onderzoekers adviseren kinderartsen om dit in gedachten te houden, zodat ze alert zijn op de gezondheid van  deze kinderen.

De resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad Diabetologia.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!