HbA1c belangrijk rond conceptie bij diabetes type 1.jpg

Goed HbA1c al voor de zwangerschap voorkomt hartafwijkingen

Baby’s van vrouwen met diabetes type 1 die hoge bloedsuikers hadden rond de conceptie, lopen meer risico op hartafwijkingen. Zweedse onderzoekers hebben dat uitgerekend.

Vrouwen met diabetes type 1 krijgen het advies om eerst goede bloedsuikers te hebben voor ze zwanger worden. Dat is niet voor niets, blijkt weer uit nieuw onderzoek in Zweden.

Aangeboren afwijkingen

Onderzoekers wisten al dat een goede regulering tijdens de zwangerschap belangrijk is om allerlei problemen bij moeder en kind te voorkomen. Maar ze wilden nog wat beter begrijpen hoe het zit met bloedsuikers en aangeboren afwijkingen bij de baby. 

Daarvoor gingen ze rekenen met de gegevens van tweeënhalf duizend kinderen van moeders met diabetes type 1 uit het Zweedse nationale diabetesregister. Ze vergeleken die met meer dan een miljoen zwangerschappen in de algemene bevolking. Ze keken vooral naar de drie maanden voor tot drie maanden na de conceptie.

Twee tot zes keer zo hoog risico

De resultaten lieten zien dat hoe hoger het HbA1c is rond de conceptie, hoe hoger de kans op aangeboren hartafwijkingen bij het kind. Over wat voor getallen hebben we het dan: 

HbA1c rond conceptieAantal baby's met hartafwijking
hoger dan 9,1% (76 mmol/mol)
1 op de 10
6.5% tot 7.8% (48 tot 62 mmol/mol)1 op de 20
minder dan 6,5% (48 mmol/mol)1 op de 30
vrouwen zonder diabetes1 op de 66 


Dus zelfs vrouwen met een HbA1c binnen de advieswaarde, hadden in het onderzoek twee keer zo veel kans op een kind met hartafwijking als vrouwen zonder diabetes. 

De periode rond de conceptie is belangrijk bij de aanleg van organen, en hoge bloedsuikers spelen daarbij kennelijk een grote rol. De onderzoekers denken dat daardoor bepaalde genen actief worden die ongezond uitpakken voor de aanleg van het hart. 

Advies voor HbA1c omlaag?

Het huidige advies voor vrouwen met een kinderwens is 53 mmol/mol (7%). Moet dat dan nog lager worden? Ja, vermoeden de onderzoekers. Maar eerst moet het totaalplaatje van zwangerschap en effecten van bloedsuiker goed worden bekeken. Het is nog even de vraag of de voordelen opwegen tegen de nadelen van intensievere insulinetherapie, zoals hypo's.

Dit onderzoek is online gepubliceerd in het British Medical Journal.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Advies over koolhydraten bij zwangerschap en diabetes.jpg
24 januari 2020

Advies over hoeveelheid koolhydraten tijdens zwangerschap met diabetes

Zorgwijzer voor diabetes en zwangerschap vernieuwd.jpg
12 oktober 2018

Vernieuwde Zorgwijzer diabetes en zwangerschap van DVN

Borstvoeding en kans op hypos.jpg
04 februari 2019

Geen extra risico op nachtelijke hypo door borstvoeding bij diabetes type 1