Regelmatige bedtijden tieners belangrijker dan aantal slaapuren

Redactie van diabetestype1.nl • 29 May 2018
Bedtijden tieners belangrijk.jpg

Op schooldagen laat naar bed en in het weekend bijslapen: dat is niet zo best voor de bloedsuikers van tieners met diabetes type 1. Regelmaat lijkt belangrijker dan het aantal uren slaap, komt uit Amerikaans onderzoek.

Voor veel tieners is het een uitdaging om op tijd naar bed gaan. Er is ’s avonds nog van alles te doen, zoals huiswerk, sport en sociale dingen. Acht uur slaap halen ze dan meestal niet. 

Voor tieners met diabetes type 1 kunnen nachten ook nog eens extra onrustig zijn, door bloedsuikerschommelingen, waardes checken en alarmen van diabetesapparatuur. 

Slaap gemeten

Onderzoekers van de Vanderbilt University Medical Center in Nashville volgden 65 tieners met diabetes type 1 minstens een week. De tieners droegen een bewegingsmeter en hielden hun bedtijden precies bij. Ze vulden ook vragenlijsten in, evenals hun ouders.

Bijslapen in het weekend

Gemiddeld sliepen de tieners 6 uur en 54 minuten per nacht, met ongeveer een uur verschil tussen weekdagen en het weekend. De onderzoekers noemen dit verschijnsel social jetlag, waarbij je in het weekend slaap moet inhalen. 

Het aantal slaapuren maakte niet uit voor de bloedsuikers, maar onregelmatige slaaptijden wel. De tieners met social jetlag hadden slechtere waarden en ze checkten minder vaak hun bloedsuiker. 

Regelmaat boven aantal uren

De onderzoekers adviseren dat zorgverleners bij tieners niet alleen vragen naar hoe veel ze slapen, maar ook naar verschillen tussen week- en weekenddagen. Hun resultaten staan in het blad Pediatric Diabetics.

De laatste tijd is er meer aandacht voor regelmaat en timing van slaap, vanwege de invloed van onze biologische klok. Bij tieners zonder diabetes hangt social jetlag samen met stemmingsproblemen en slechtere prestaties op school. Bij volwassenen met diabetes type 1 leidt social jetlag tot slechtere bloedsuikers, wat weer leidt tot verstoorde nachten, waar de boedsuiker onder lijdt.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!