Bewegen verlengt honeymoonfase.jpg

Glucagon voorkomt hypo’s tijdens sporten

Een kleine dosis glucagon voorkomt hypo’s tijdens het sporten bij mensen met diabetes type 1. Dit zagen Amerikaanse onderzoekers.  

Tijdens het sporten nemen je spieren glucose op uit het bloed. Dit vergroot de kans op hypo’s bij mensen met diabetes type 1. Veel mensen nemen extra maatregelen voor het sporten: ze eten extra koolhydraten of passen hun basale insuline aan. Toch hebben veel mensen dan nog steeds last van hypo’s tijdens het sporten, of hypers erna.

Effectiever dan minder insuline

Amerikaanse onderzoekers hebben daarom een andere manier getest om hypo’s te voorkomen: toediening van glucagon. Glucagon is een hormoon dat de bloedsuikerspiegel verhoogt. Zij zagen dat een injectie met een kleine dosis glucagon hypo’s beter voorkomt dan een verlaging van insuline doet. 

Loopband

Voor het onderzoek liepen de proefpersonen drie kwartier op een loopband. Elke deelnemer deed dit vier keer, zodat de onderzoekers de glucagoninjectie konden vergelijken met een verlaging van insuline en glucosetabletten. Glucagon werkte net zo goed als glucosetabletten in het voorkomen van hypo’s. Maar in tegenstelling tot glucosetabletten, zorgt glucagon niet voor hypers na het sporten. 

Glucagonspray?

Een injectie met glucagon lijkt dus een nieuwe oplossing voor hypo’s tijdens het sporten. Maar eerst moeten wetenschappers nog meer onderzoek doen. Zo hebben ze alle testen nu ’s ochtends gedaan, terwijl ’s middags de kans op verlate hypo’s na het sporten groter is. Verder hebben ze de testen nu alleen met loopbanden gedaan.   

Daarnaast werden enkele deelnemers misselijk na de glucagoninjectie. Andere Amerikaanse onderzoekers zagen dat mensen na een glucagon-neusspray minder misselijk werden dan na de injectie. Misschien wordt glucagonspray wel de toekomst. Maar voordat het zover is, moeten onderzoekers eerst testen of deze spray ook tijdens het sporten werkt. 

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Diabetes Care.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (1)


Amerikaans onderzoek

Thema: Dagelijks leven
laaste update: bijna 3 jaar geleden

Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Hypers tijdens het sporten.jpg
11 augustus 2021

Hyper bij sporten geen invloed op sportprestatie

Herstel brein bij hypo awareness.jpg
16 februari 2021

Verbeterde hypo awareness gedeeltelijk te zien in hersenen

Glucosewaarden na het sporten.jpg
20 augustus 2020

Bloedsuikers na sport deels bepaald door resterende eigen insuline