Koolhydraatarm dieet verbetert de bloedsuiker

Redactie van diabetestype1.nl • 17 May 2018
koolhydraatarm diabetes type 1.jpg

Mensen met diabetes type 1 die koolhydraatarm en eiwitrijk eten, hebben uitzonderlijke goede bloedsuikerwaarden. Dit concluderen onderzoekers van het Amerikaanse Boston Children’s Hospital op basis van vragenlijsten. 

Insuline heb je nodig om koolhydraten uit voeding te verwerken, nadat die zijn omgezet naar suikers in je bloed. Bij diabetes type 1 moeten mensen zelf insuline toedienen. Maar te veel insuline leidt tot hypo’s en te weinig tot hypers. Een moeilijke balans dus. Maar wat gebeurt er als je bijna geen koolhydraten eet?

Facebook-groep

Om de effecten van een koolhydraatarm/eiwitwitrijk dieet bij diabetes type 1 te achterhalen, namen onderzoekers van het Amerikaanse Boston Children’s Hospital vragenlijsten af. 

Dat deden ze bij 138 mensen uit de Verenigde Staten, Canada, Europa en Australië die de FacebookpaginaTypeOneGrit volgen. Die pagina richt zich op koolhydraatarm eten bij diabetes. Bijna de helft van de invullers was ouder van een kind met diabetes type 1.

Deze mensen aten gemiddeld 36 gram koolhydraten per dag, dat is ongeveer 5% van de dagelijkse calorieën die iemand binnenkrijgt. Voeding is ‘koolhydraatarm’ als je 40-70 gram koolhydraten per dag eet, of minder dan 10% van je dagelijkse calorieën. 

Daling HbA1c en ziekenhuisbezoek

Bij de personen die minimaal twee jaar dit koolhydraatarme en eiwitrijke dieet volgden, daalde het HbA1c van 55 mmol/mol naar 39 mmol/mol. De streefwaarde voor het HbA1c voor mensen met diabetes type 1 is 53 mmol/mol. 

Deze personen moesten ook minder vaak naar het ziekenhuis, 2% na het dieet in vergelijking met 8% voordat ze koolhydraatarm gingen eten. Dat was onder andere omdat ernstige hypo’s en diabetische ketoacidose minder voorkwamen. Ook hadden de deelnemers minder insuline nodig dan gemiddeld. 

Dieet in balans?

De mensen die de vragenlijsten invulden hadden wel vaker verhoogde LDL-cholesterolwaarden, dat is het ongezonde soort cholesterol. Waarschijnlijk doordat ze meer verzadigde vetten aten. Hier willen de experts nog verder onderzoek naar doen.

Andere bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten waren door het dieet juist wel verbeterd. Het HDL-cholesterol (het ‘goede’ cholesterol) was verhoogd en andere vetten, de triglyceriden, waren verlaagd.

In overleg met behandelaar

Van de groep was 80% tevreden tot zeer tevreden met hun diabetesmanagement. Van de deelnemers gaf 25% aan dat ze hun dieet niet besproken met hun behandelaars. 

De vraag is nu: moet iedereen met diabetes type 1 koolhydraatarm gaan eten? Daarvoor was dit onderzoek te beperkt, en antwoorden via vragenlijsten zijn niet waterdicht. Er zijn grotere en beter opgezette onderzoeken nodig, om te bepalen voor welke groepen dit wel of niet geschikt is en vanaf welke leeftijd, en of hart en vaten er niet onder lijden. 

Ook heb je heel wat discipline nodig om dit dieet vol te houden, dus dan wil je ook zeker weten dat het werkt en veilig is. Wil je koolhydraatarm gaan eten? Doe dat altijd in overleg met je arts.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!