Vaccin Diamyd veilig-min.jpg

Met simpele maatregelen diabeteszorg op school goed te regelen

In de praktijk komt diabeteszorg op scholen nog niet altijd goed van de grond. Uit juridisch onderzoek blijkt dat scholen simpele maatregelen kunnen nemen om dat goed te regelen. Ook moet de overheid meer duidelijkheid geven, zegt Stichting Zorgeloos met diabetes naar school.

Stichting Zorgeloos met Diabetes naar School werkt al ruim twee jaar aan het verbeteren van de diabeteszorg op de lagere en de middelbare school. Er zijn nu zeker ouders die hun dochter of zoon met diabetes type 1 met een gerust hart naar school sturen. De school draagt zorg voor de diabetes. Maar helaas is dat niet bij alle scholen automatisch het geval. De stichting vindt deze willekeur onwenselijk.

Juridisch onderzoek

Daarom heeft de stichting via Pro Bono Connect onafhankelijk juridisch advies ingewonnen van Van Benthem & Keulen advocaten en notariaat. Dit kantoor heeft veel kennis op het terrein van aansprakelijkheid en medische zorg. Zij hebben onderzoek gedaan naar het juridische kader rond diabeteszorg op school, de positie van personeel, en de vraagstukken rond aansprakelijkheid.

Medische handeling en aansprakelijkheid

Er is in de praktijk veel onduidelijkheid over de verschillende handelingen moeten gebeuren bij kinderen met diabetes. Het onderzoek van Van Benthem en Keulen maakt direct duidelijk: alleen de handeling van het toedienen van insuline met een pen (injecteren) is een 'voorbehouden handeling' in de zin van Wet BIG. Alle andere handelingen bij diabetes, met name de vingerprik en het toedienen van insuline door middel van de insulinepomp zijn geen voorbehouden medische handeling.

Met name vanuit schoolbesturen blijkt het risico van aansprakelijkheid een belangrijke reden om geen passende ondersteuning aan leerlingen met diabetes te (durven) bieden. Het onderzoek van Van Benthem & Keulen maakt duidelijk aan welke eisen voldaan dient te worden om aansprakelijkheid te vermijden. Er zijn duidelijke zorgvuldigheidseisen en een aantal zaken die zelf geregeld kunnen worden door schoolbesturen. Daarnaast kan het schoolbestuur nagaan of de handelingen gedekt worden door de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van de school.

Vervolgstappen

Het onderzoek van Van Benthem en Keulen biedt duidelijkheid op een aantal belangrijke zaken rondom medische handelingen en aansprakelijkheid. Ook toon het aan dat de overheid nog een aantal stappen moet zetten. Om ervoor te zorgen dat alle kinderen met diabetes type 1 zorgeloos naar school kunnen. In juni gaat de stichting een petitie namens ouders aanbieden aan de Tweede Kamer voor verbetering van de diabeteszorg op school.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Petitie Zorgeloos web.jpg
26 juni 2018

Vandaag petitie bij Tweede Kamer voor diabeteszorg op school

Bedtijden tieners belangrijk.jpg
29 mei 2018

Regelmatige bedtijden tieners belangrijker dan aantal slaapuren

zorgeloos met diabetes naar school partner.jpg
02 mei 2018

Samenwerking met Stichting Zorgeloos met diabetes naar school