Kinderen met diabetes type 1 en een autismespectrumstoornis (ASS) hebben een even goede regulering als leeftijdsgenoten met diabetes type 1 maar zonder autisme. (Let wel, dat wil niet zeggen dat die regulering makkelijk te bereiken is!)

Kinderen en jongeren met autisme krijgen soms medicijnen, zoals antidepressiva en antipsychotica. Dat zijn middelen die invloed kunnen hebben op de bloedsuikerspiegel. Hoe gaat dat als je ook diabetes type 1 hebt?

Vergelijking met en zonder autisme

Een Duits-Oostenrijks onderzoekersteam bekeek de gegevens van 150 kinderen en jongeren die diabetes type 1 én een vorm van autisme hebben (autismespectrumstoornis, ASS). Ze keken naar de periode 2005 tot 2017. Die gegevens legden ze naast die van leeftijdsgenoten met diabetes zonder autisme.

Geen grote verschillen

De kinderen en jongeren met diabetes en autisme slikten inderdaad meer medicijnen, naast insuline. Toch hadden ze ongeveer dezelfde gemiddelde glucosewaarden als de groep met diabetes zonder autisme. Wel checkte de groep met autisme de bloedsuikerwaarde vaker per dag de bloedsuiker.

Combinatie diabetes en ASS moeilijk

Wat niet meegenomen is in dit onderzoek, maar wel belangrijk is voor zorgverleners, ouders en kinderen: wat er allemaal voor nodig is om die goede regulatie te bereiken. De combinatie van diabetes type 1 en ASS maakt het managen van bloedsuikers veel ingewikkelder dan normaal. Dat is voor de buitenwereld (en soms ook voor zorgverleners) vaak moeilijk te zien of te begrijpen. 

Dit onderzoek laat in ieder geval dus wel zien dat een goed HbA1c mogelijk is, ondanks medicatie die de suikerhuishouding in de war kan schoppen. 

De onderzoekers zeggen zelf ook nog dat hun onderzoek een mogelijk onbetrouwbaar puntje heeft: ze hadden geen goed zicht op hoe de diagnose van ASS gesteld is bij de kinderen. Maar er zijn in ieder geval geen grote verschillen vastgesteld.

Het onderzoek is in maart online gepubliceerd in het vakblad Pediatric Diabetes.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Gesprekken over dit artikel