bij elke zwangerschap meer insuline.jpg

Bij elke volgende zwangerschap met diabetes type 1 meer insuline nodig

Vrouwen met diabetes type 1 hebben gemiddeld bij elke nieuwe zwangerschap meer insuline nodig, zagen Deense onderzoekers. 

Tijdens een zwangerschap maakt het lichaam hormonen aan die het lichaam ongevoeliger maken voor insuline. Om daar meer inzicht in te krijgen, volgden Deense artsen 380 vrouwen met diabetes type 1. Dat deden ze tijdens 536 zwangerschappen, waarbij ze van week tot week de insulinebehoefte van de vrouwen bijhielden.

Piek rond 8 maanden

In de eerste paar maanden hadden de vrouwen gemiddeld ietsje minder insuline nodig. Maar daarna schoot hun insulinedosering omhoog, met een piek rond week 33-36 van de zwangerschap. De hoeveelheid insuline was toen gestegen met 70 procent. Aan het einde van de zwangerschap zakte dat iets, tot 66 procent meer insuline dan voor de zwangerschap.

Bij elke zwangerschap meer

Tijdens volgende zwangerschappen hadden moeders telkens wat meer insuline nodig. Bij een tweede kind steeg de insulinebehoefte met 13 procent, bij een derde kind met 20 procent ten opzichte van de eerste zwangerschap. De vrouwen die ook nog een vierde keer zwanger werden, hadden zelfs 36 procent meer insuline nodig dan de eerste keer.

Voorlichting

De onderzoekers publiceerden hun resultaten in The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. De nieuwe kennis is handig voor voorlichting aan vrouwen met diabetes type 1, en helpt ook artsen om de bloedsuiker van vrouwen goed in te stellen tijdens zwangerschappen. 

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Advies over koolhydraten bij zwangerschap en diabetes.jpg
24 januari 2020

Advies over hoeveelheid koolhydraten tijdens zwangerschap met diabetes

Zorgwijzer voor diabetes en zwangerschap vernieuwd.jpg
12 oktober 2018

Vernieuwde Zorgwijzer diabetes en zwangerschap van DVN

Borstvoeding en kans op hypos.jpg
04 februari 2019

Geen extra risico op nachtelijke hypo door borstvoeding bij diabetes type 1