Je kind met diabetes type 1 loslaten

Het Kinder Diabetes Centrum Nijmegen heeft het 'Diabetes Groeimodel' en de oudercursus Los Vast ontwikkeld om kinderen en jongeren met diabetes type 1 en hun ouders te ondersteunen.

Als ouder heb je de uitdaging om je kinderen op te voeden en op den duur los te laten. Hoe zorg je ervoor dat je kind zelfstandig wordt? Hoe leer je hem/haar omgaan met tegenslagen? En als je ziet dat je kind worstelt met iets, help je dan of laat je het hem/haar zelf oplossen? Als je dochter of zoon dan ook nog diabetes type 1 heeft, nemen deze uitdagingen alleen maar toe.

Diabetes Groeimodel

Het Diabetes Groeimodel, ontwikkeld door Kinder Diabetes centrum Nijmegen (KDCN), geeft een overzicht naar leeftijd van de diabetestaken van je kind en van de ouder. Naarmate je kind ouder wordt, wordt de rol van de ouders meer coachend. Het model bevat verschillende categorieën: algemeen, kennis, handelingen, school/opvang, ondersteuning, activiteiten/sociaal, deelname. 

Oudercursus Los Vast

KDCN heeft ook een cursus voor ouders ontwikkeld, waarin ouders van kinderen met diabetes type 1 met elkaar in gesprek gaan met elkaar. Ze krijgen tips hoe ze hun kind kunnen coachen richting zelfstandigheid in de diabeteszorg. De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten en een jaarlijkse herhaalbijeenkomst.

Meedoen?

Heb je een dochter of zoon met diabetes type 1 of heb jij diabetes type 1 en denk je dat je ouders wel wat bij kunnen leren? Vraag bij je diabetesteam naar de mogelijkheden op kijk op www.diabetesgroeimodel.nl 

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan. 


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Kinderen met diabetes en maaltijden.jpg
27 augustus 2019

Kinderen met diabetes type 1 hebben baat bij regelmatig eetpatroon

School mag zorg voor kind met diabetes type 1 niet weigeren.jpg
08 januari 2019

School mag zorg aan leerlingen met diabetes niet zomaar weigeren

Petitie Zorgeloos web.jpg
26 juni 2018

Vandaag petitie bij Tweede Kamer voor diabeteszorg op school