Diabetes Fonds start met campagne ‘Halve maatregelen’

Goed om te weten: het Diabetes Fonds start vandaag met de campagne ‘Halve maatregelen’. Met deze campagne wil het Diabetes Fonds de industrie en supermarkten wijzen op hun verantwoordelijkheden. Met als doel het suikergehalte in producten te verminderen en de gezonde keuze voor de consument makkelijker te maken.

Ondanks beloftes van de industrie is de hoeveelheid suiker in producten de afgelopen jaren niet minder geworden, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM en de NVWA. Dat maakt het voor consumenten moeilijk om verantwoorde keuzes te maken.

‘Halve maatregelen’

Consumenten willen wel gezonder eten, maar weten niet hoe. Misleidende verpakkingen en verwarrende etiketten maken de gezonde keuze complex en niet vanzelfsprekend. “De consument staat er alleen voor en komt niet verder dan halve maatregelen, zoals de schappen met zoete snacks vermijden, toetjes delen of sap aanlengen met water”, aldus Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds. Ze vindt dat de industrie en supermarkten met hele oplossingen moeten komen.

3-puntenplan en petitie

Dessing: “Wij roepen alle fabrikanten en supermarkten van Nederland op zich te committeren aan ons 3-puntenplan: 1. 30% minder suiker in producten, 2. een groter aanbod van gezonde producten en 3. meer schapruimte voor suikerarm én suikervrij”.

Maar liefst 85% van de consumenten verwacht dat bedrijven de ambities uit het plan overnemen. Het Diabetes Fonds wil met de campagne een helpende hand bieden en is daarom een online petitie gestart. De petitie dient als signaal tegen het huidige ongezonde en suikerrijke aanbod en moet de industrie dwingen om versneld actie te ondernemen.

De campagne ‘Halve maatregelen’ loopt van 9 oktober tot 28 november.


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

koolhydraatarm diabetes type 1.jpg
17 mei 2018

Koolhydraatarm dieet verbetert de bloedsuiker

07 juni 2017

Hoe vaak komt coeliakie voor bij kinderen met diabetes type 1?

Milan in campagne Diabetes Fonds.jpg
11 september 2018

Campagne Diabetes Fonds over impact diabetes type 1