Binnenkort nieuwe regels rond rijbewijs bij diabetes

Er ligt een nieuw advies door de Gezondheidsraad voor aanpassing van de regels rond het aanvragen en verlengen van rijbewijzen bij diabetes. 

De Europese Commissie wil de regels rond diabetes en rijbewijs gelijktrekken voor alle Europese lidstaten, en heeft daar minimale eisen voor opgesteld. 

De Gezondheidsraad is met de eisen aan de slag gegaan, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Deze week heeft de Gezondheidsraad een concreet advies uitgebracht voor aanpassing van de Nederlandse regels.

Het advies gaat over mensen met diabetes die insuline of medicijnen gebruiken die een hypo kunnen veroorzaken. En die een rijbewijs aanvragen of verlengen. Het advies geldt voor rijbewijzen T, A, B en B+E (‘groep 1’).  

3 maanden na ernstige hypo

De nieuwe aanpassing wordt: als je overdag een ernstige hypo hebt gehad, krijg je het rijbewijs of de verlenging pas 3 maanden na de hypo. Bovendien moet een internist, endocrinoloog of diabetoloog goedkeuring geven. 

Met ‘ernstige hypo’ bedoelen ze een hypo waarbij je hulp van anderen nodig hebt om er weer uit te komen. Een ernstige hypo als je achter het stuur zit, is gevaarlijk voor jezelf en voor anderen. 

Er wordt dus onderscheid gemaakt tussen een ernstige hypo ’s tijdens je slaap of als je wakker bent. Dat is een verschil met de huidige Europese regels. Daarbij werd je rijongeschikt verklaard na twee ernstige hypo’s in een jaar. Nu kun je na een ernstige hypo ‘in wakkere uren’ na drie maanden weer rijgeschikt worden verklaard.

Waarschijnlijk 1 januari

De volgende stap is dat het Europees Parlement en de Europese Raad instemmen met dit advies van de Gezondheidsraad. Zo ja, dan gaan de nieuwe regels in Nederland uiterlijk op 1 januari 2018 in. Tegen die tijd zetten we op diabetestype1.nl de complete dan geldende regels op een rij.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan.


Gesprekken over dit artikel (2)


verlenging rijbewijs

Thema: Dagelijks leven
laaste update: ongeveer 3 jaar geleden

rijbewijs groot CE-DE

Thema: Dagelijks leven
laaste update: ongeveer 3 jaar geleden

Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

hyper en het puberbrein.jpg
07 juli 2020

Hypers beïnvloeden het kortetermijngeheugen van jongeren

Cannabis en diabetes type 1.jpg
26 november 2019

Risico op ketoacidose bij gebruik cannabis

Gedachten over hypos en hypers.jpg
05 november 2019

Welke rol spelen je gedachten over hypo’s en hypers?