Meer begrip voor jezelf helpt bij diabetes

Redactie van diabetestype1.nl • 21 August 2017
shrine20170821-32563-11epl10.jpg

Als je jezelf accepteert, begrip hebt voor je eigen sterke en ook zwakke kanten, dan is het voor mensen makkelijker om met hun diabetes type 1 om te gaan. Dit concluderen Australische onderzoekers.

Diabetes type 1 vraagt veel van je. Continu je bloedsuiker in de gaten houden, de juiste hoeveelheid insuline spuiten, bolussen bij een maaltijd, etc. Alles om je bloedsuiker op peil te houden om complicaties te voorkomen. Niet gek dat sommige mensen de lat erg hoog leggen om het goed te willen doen.

Zelf overal invloed op (willen) hebben

De onderzoekers hebben gekeken naar de mate waarin iemand wat hem/haar overkomt bij zichzelf zoekt. Dat de persoon gelooft dat hij/zij zijn eigen leven bepaalt. Deze mensen doen veel aan zelfmanagement en hebben hun diabetes goed onder controle. Maar ook deze mensen hebben last van plotselinge hypo's of onvermijdelijke complicaties. En dit leidt dan vaak tot zelfkritiek en zelfverwijt.

Jezelf accepteren

Onderzoekers hebben daarom verder gekeken naar of mensen zichzelf accepteren, of ze begrip hebben voor hun eigen sterke en zwakke punten. Dit wordt ook wel zelfcompassie genoemd. Ze wilden weten wat de gevolgen waren van een hoge dan wel lage zelfcompassie op het HbA1c, hoe goed mensen met hun diabetes omgaan (zelfmanagement) en of mensen lekker in hun vel zitten. Ruim 200 mensen met een gemiddelde leeftijd van 37 jaar vulden hiertoe vijf vragenlijsten in.

Controle over je gedachten

Hieruit bleek dat met name zelfcompassie bijdraagt aan betere glucosewaarden en dat mensen lekkerder in hun vel zitten. Onderzoekers willen met dit onderzoek meegeven dat hoewel je de diabetes niet kunt veranderen, je wel je gedachten kunt veranderen. Mindfulness zou hierbij kunnen helpen of in gesprek gaan met een diabetescoach.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan.