De risico’s van ketoacidose tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen doen er goed aan om extra goed op hun bloedsuikers te letten, bevestigen Amerikaanse onderzoekers. Ze keken naar de effecten van diabetische ketoacidose op het ongeboren kind.

Wie ongemerkt een steeds hoger oplopende bloedsuikerspiegel heeft, kan ketoacidose krijgen. Daarbij is de bloedsuiker zo hoog dat het bloed verzuurt. Bij welke waarde dat gebeurt, verschilt per persoon. 

Diabetische ketoacidose is onder alle omstandigheden een gevaarlijke situatie. Maar wat als dat ook nog eens gebeurt als je zwanger bent? Welke gevolgen heeft dat voor een ongeboren kind? 

Zwangere vrouwen met ketoacidose

Onderzoekers in New Orleans bekeken de gegevens van 64 zwangere vrouwen met diabetes type 1 die tussen 1996 en 2015 in het ziekenhuis kwamen met ketoacidose. Ze waren tussen de 5 en 38 weken zwanger.

Gevolgen voor het kind

De hoge bloedsuikers en verzuring van het bloed hadden soms ernstige gevolgen voor het kind. Dit gebeurde direct, of tot 11 weken na de ketoacidose: 

  • In 59 procent van de gevallen lag de baby na de geboorte op de intensive care.
  • In 46 procent van de gevallen werd de baby te vroeg geboren.
  • In 16 procent van de gevallen overleed het ongeboren kind.

De gevolgen van de ketoacidose waren gemiddeld ernstiger bij moeders die rookten of een hoger HbA1c hadden tijdens de zwangerschap. De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek naar goede methoden om ketoacidose te voorkomen tijdens zwangerschap.

Continue glucosemeter

Gelukkig zijn er nu hulpmiddelen zoals continue glucosemeters, die vergoed worden voor zwangere vrouwen met diabetes type 1. Die geven een alarm als de bloedsuiker te hoog dreigt te worden. Dan kun je op tijd ingrijpen.

Verder blijft het advies om al vóór een zwangerschap advies te vragen aan de internist. Dan kunnen de risico’s voor moeder en kind beperkt blijven. > Meer over zwanger zijn met diabetes type 1.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Advies over koolhydraten bij zwangerschap en diabetes.jpg
24 januari 2020

Advies over hoeveelheid koolhydraten tijdens zwangerschap met diabetes

Zorgwijzer voor diabetes en zwangerschap vernieuwd.jpg
12 oktober 2018

Vernieuwde Zorgwijzer diabetes en zwangerschap van DVN

Borstvoeding en kans op hypos.jpg
04 februari 2019

Geen extra risico op nachtelijke hypo door borstvoeding bij diabetes type 1