Hoe vaak komt coeliakie voor bij kinderen met diabetes type 1?

Redactie van diabetestype1.nl • 7 June 2017
shrine20170918-22851-1lae7te.jpg

Kinderen met diabetes type 1 hebben vaak ook coeliakie, glutenintolerantie. Dat is nu weer bevestigd door Australische onderzoekers, die hun resultaten eind mei publiceerden in het vakblad Diabetes Care

Australische onderzoekers van de Universiteit van Sydney analyseerden gegevens van bijna 53.000 kinderen en jongeren tot 18 jaar met diabetes type 1 uit Amerika, Australië, Duitsland, Oostenrijk, Engeland en Wales. 

Jonge leeftijd

Van de 100 kinderen en jongeren met diabetes type 1 hadden er 3,5 ook coeliakie (3,5 procent). Zij hadden op wat jongere leeftijd diabetes gekregen (5 jaar) dan de kinderen met alleen diabetes type 1. Die kregen op gemiddeld 7-jarige leeftijd diabetes. 

Meer dan de helft van de kinderen met coeliakie had het gekregen binnen 2 jaar na de diagnose diabetes type 1. Evenals diabetes type 1 is coeliakie een auto-immuunziekte.

Meer meisjes

Gemiddeld hadden iets meer meisjes met diabetes type 1 ook coeliakie dan jongens (4,3% meisjes tegen 2,9% jongens). Ook bij mensen zonder diabetes hebben iets meer vrouwen dan mannen coeliakie.

HbA1c gelijk

Gelukkig had coeliakie verder geen invloed op de gemiddelde bloedsuikerwaarden (HbA1c) van de kinderen, die was hetzelfde als die van kinderen met diabetes type 1 zonder coeliakie. 

Maar het maakt natuurlijk wel uit in hoe je je voelt, daarom is het goed om met coeliakie je voeding aan te passen. Dus onderzoekers benadrukken het belang van checken op coeliakie bij kinderen die pas net diabetes hebben. Dat gebeurt ook in Nederland overigens steeds vaker.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!