Andere autoimmuunziekten dossier.jpg

Insulineresistentie voorspeller voor hart- en vaatziekten bij diabetes type 1

Minder gevoelig zijn voor insuline: dat gebeurt niet alleen bij diabetes type 2, maar het overkomt ook mensen met type 1. Italiaanse onderzoekers bekeken de gevolgen van insulineresistentie bij diabetes type 1.

Ook bij diabetes type 1 kan het lichaam slechter gaan reageren op insuline, dus insulineresistent worden. We weten dat insulineresistentie invloed heeft op hart en bloedvaten. Hoe zit dit specifiek bij mensen met diabetes type 1?

Tien jaar gevolgd

Italiaanse onderzoekers keken naar het verband tussen insulineresistentie en hart- en vaatziekten bij diabetes type 1. Zij volgden daarvoor tien jaar lang 774 mensen met diabetes type 1 en publiceerden hun resultaten in het vakblad Diabetes Care.

Ze vonden dat de gevoeligheid voor insuline een belangrijke voorspeller is voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Hoe minder gevoelig voor insuline de deelnemers waren, hoe hoger hun risico op hart- en vaatziekten was. Dit was onafhankelijk van andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals roken.

Voorspellen wie meer risico heeft

Nu weten we dus dat de mate van insulineresistentie ook het risico op hart- en vaatziekten beïnvloedt bij mensen met diabetes type 1.

Dat is belangrijk om te weten. Want zo kunnen we uiteindelijk beter voorspellen wie meer kans heeft op hart- en vaatziekten, en op tijd daartegen behandelen. Zo is een behandeling met metformine al eens onderzocht bij jongeren met diabetes type 1 en insulineresistentie.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (2)


Hoe is dit mogelijk?

Thema: Complicaties
laaste update: ongeveer een jaar geleden

Wanneer is er sprake van insuline resistentie?

Thema: Complicaties
laaste update: ongeveer een jaar geleden

Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Onderzoek hart en vaten tieners.jpg
31 januari 2020

Hoe staat het met hart en bloedvaten van jongeren met diabetes?

Extra aandacht vaten bij vrouwen met type 1.jpg
22 oktober 2019

Extra letten op bloedvaten bij vrouwen met diabetes type 1 na de overgang

Basis voor complicaties al na 6 jaar meetbaar.jpg
28 maart 2019

Eerste schade van diabetes type 1 ook bij kinderen al na zes jaar zichtbaar