Afgelopen week vond het jaarlijkse congres over diabetes en technologie plaats in Madrid. Er was dit jaar opvallend veel aandacht voor wat diabetes doet met je hersenen.

De meeste onderzoeken naar het effect van diabetes op de hersenen zijn uitgevoerd bij kinderen. De uitkomsten kunnen belangrijk zijn, omdat kinderhersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Tijdens het congres waren er twee sessies: één over de effecten van hyperglykemie op de hersenen en een over de effecten van hypoglykemie op de hersenen.

Effecten van hoge bloedsuikers (hypers)

De effecten van hyperglykemie op de hersenen is te zien op hersenscans. Verder zien de onderzoekers verschillen in het uitvoeren van specifieke taken. Interessant is dat deze verschillen subtiel, maar terugkerend zijn.

Effecten van lage bloedsuikers (hypo's)

Lage bloedsuikers lijken minder belangrijker voor de langetermijneffecten op de hersenen dan hoge bloedsuikers. Hypo’s lijken voornamelijk een effect te hebben op het proces in de hersenen dat ervoor zorgt dat je hypo’s voelt aankomen; zogenaamde hypo-awareness.   

Op dit moment worden er studies opgezet die moeten uitvinden of deze effecten omkeerbaar zijn. Bijvoorbeeld door een strakkere controle van diabetes bij jonge kinderen door het gebruiken van nieuwe technologische hulpmiddelen. 

Een overzicht van wat er tot nu toe bekend is over diabetes en de hersenen vind je op deze pagina.  

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!