Inzicht in nieuwe route om oogcomplicaties te behandelen

Redactie van diabetestype1.nl • 17 januari 2020
Nieuwe route gevonden oogbehandeling.jpg

De behandelingen voor oogproblemen bij diabetes die er nu zijn, werken niet altijd even goed. Uit nieuw onderzoek blijkt dat meerdere routes bijdragen aan de oorzaak van retinopathie.

Mensen die al lang diabetes hebben, kunnen last krijgen van oogproblemen, diabetische retinopathie. De boosdoeners zijn lekkende bloedvaatjes, veroorzaakt door bepaalde ‘groeifactoren’, zoals VEGF. Een groeifactor is een stof die cellen in het lichaam aanzet tot veranderen of delen.

Een bekende behandeling bij retinopathie, naast laseren, is injectie met stoffen die de groeifactor VEGF blokkeren. Helaas helpt een behandeling met deze blokkers maar bij ongeveer de helft van de mensen.

Nieuwe route

Amerikaanse onderzoekers hebben nu meer aanwijzingen gevonden over hoe de problemen in het oog ontstaan, en welke eiwitten daarbij betrokken zijn. Ze zagen dat de groeifactor angiopoietin-like 4 ook een rol speelt naast VEGF, maar via een andere route. Zij publiceerden hun resultaten in The Journal of Clinical Investigation.

Dubbele behandeling

Onderzoekers testten in zelfgekweekte bloedvaatjes en cellen uit het menselijk oog wat er gebeurde wanneer ze de groeifactoren angiopoietin-like 4 en VEGF blokkeerden. Zowel afzonderlijk als tegelijk.

Het afremmen van beide groeifactoren afzonderlijk, werkte. Dus los van elkaar. Maar nog meer effect gaf het toen ze beide tegelijk werden geremd. Het werkte zelfs beter dan verwacht; de angiopoietin-like 4-remmer versterkte het effect van de VEGF-remmer. En dat terwijl ze allebei lager gedoseerd werden dan bij afzonderlijke toepassing.

Het duurt nog even

Eerst moeten de onderzoekers nu een goede manier vinden om bij mensen dit stofje te remmen op een veilige en stabiele manier. Het liefst dus samen met de anti-VEGF-injecties die nu al bestaan. Het kan nog wel enkele jaren duren voordat deze nieuwe inzichten een plek vinden in de behandeling van oogproblemen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Gesprekken over dit artikel