Extra letten op bloedvaten bij vrouwen met diabetes type 1 na de overgang

Redactie van diabetestype1.nl • 22 October 2019
Extra aandacht vaten bij vrouwen met type 1.jpg

Vrouwen met diabetes type 1 hebben al voor de overgang, maar zeker daarna een hoger risico op atherosclerose (aderverkalking), zeggen Amerikaanse onderzoekers.

Atherosclerose wordt ook wel aderverkalking genoemd. Dat begint met een ophoping van vetdeeltjes die blijven plakken aan de wand van bloedvaten. Later kan daar ook calcium bij komen, dat maakt de vaatwand stugger.

Met atherosclerose heb je een hoger risico op een hartaanval of beroerte. Bij vrouwen beschermen vrouwelijke hormonen (oestrogenen) de vaatwand. Maar rond de overgang (menopauze) wordt de vaatwand kwetsbaarder.

Onderzoek van 18 jaar

Wetenschappers van de universiteit van Colorado begonnen zo’n twintig jaar geleden aan een lang onderzoek met ruim zeshonderd vrouwen met en zonder diabetes type 1. Het doel: kijken hoe het gaat met de bloedvaten voor en na de overgang en het effect van diabetes type 1 daarop.

De onderzoekers keken onder andere naar de gemiddelde hoeveelheid calcium in de vaatwanden van de vrouwen. Dat zegt iets over hun risico op hart- en vaatproblemen. Het onderzoek duurde 18 jaar en deze maand staan de resultaten in het vakblad Diabetes Care.

Voor en na de menopauze

Vrouwen met diabetes type 1 in het onderzoek hadden al voor de overgang meer calcium in hun bloedvaten dan de vrouwen zonder diabetes (2,91 mmtegenover 1,78 mm3). Maar na de overgang ging deze calcium-score flink omhoog, naar meer dan dubbel ten opzichte van vrouwen zonder diabetes (5,14 mm3 tegenover nog steeds 1,78 mm3 bij de vrouwen zonder diabetes).

De onderzoekers hebben nog geen verklaring voor dit grote verschil. Het is in ieder geval goed om extra te letten op bloedvaten bij vrouwen met diabetes type 1 na de overgang. Het is niet altijd te voorkomen, maar het helpt zeker om niet te roken, gezond te eten en genoeg te bewegen.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.