Diabetes type 1 remt mogelijk groei van stevige botten

Redactie van diabetestype1.nl • 23 April 2019
Vrouwen en botdichtheid.jpg

Voor de gezondheid van je botten maakt het uit wanneer je diabetes type 1 hebt gekregen. Begint de diabetes als je nog in de groei bent, dan zijn je botten later extra kwetsbaar. Daarvoor komen aanwijzingen uit een (klein) Amerikaans onderzoek.

Diabetes type 1 heeft invloed op het hele lichaam en dus ook op de botten, bleek de laatste jaren al uit verschillende onderzoeken. Mensen met diabetes type 1 hebben meer kans op osteoporose en breken daardoor eerder iets. Dat gebeurt ook veel vaker op jongere leeftijd, terwijl broze botten meestal vooral voorkomen bij ouderen.

Moeilijke start botten

De Amerikaanse arts Viral Shah laat nu zien dat de botten van vrouwen die als kind al diabetes kregen, eigenlijk een moeilijkere start maken. Hun botten verschillen namelijk van die van vrouwen die diabetes type 1 kregen na hun twintigste levensjaar.

Verschillen in mineralen, vorm en sterkte

De 24 deelnemers aan het onderzoek kregen een CT-scan. Shah deed vervolgens metingen aan botten in het hele lichaam. Zo keek hij naar de hoeveelheid mineralen, massa, grootte en vorm van de botten en geschatte sterkte.

De onderzoeker vond op deze manier een hele reeks aan kleine verschillen tussen vrouwen die hun diabetes als kind of als volwassene hadden gekregen. Dit onderzoek is natuurlijk maar klein en er deden alleen oudere vrouwen mee. Toch zijn de conclusies belangrijk voor de kennis over diabetes.

Invloed van hoge bloedsuikers

Shah denkt dat de botten bij kinderen met diabetes type 1 minder goed mineraliseren. Dat maakt botten poreuzer. Hoge bloedsuikers zouden de opbouw van de botten tegenwerken. De botten worden daardoor uiteindelijk niet zo sterk als bij kinderen zonder diabetes. Deze kinderen lopen als volwassenen een iets groter risico op botbreuken.

Is er iets aan te doen?

Helaas kun je de leeftijd waarop je diabetes type 1 krijgt niet veranderen. Maar gelukkig zijn hoge bloedsuikers door alle nieuwe technologieën wel beter te voorkomen dan vroeger. Daarnaast zijn voldoende vitamine D3 en calcium belangrijk om de botten zo sterk mogelijk te houden. Shah zoekt ondertussen verder uit wat er bij diabetes precies gebeurt tijdens de groeiperiode van de botten.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Gesprekken over dit artikel