Vrouwen en botdichtheid.jpg

Diabetes type 1 remt mogelijk groei van stevige botten

Voor de gezondheid van je botten maakt het uit wanneer je diabetes type 1 hebt gekregen. Begint de diabetes als je nog in de groei bent, dan zijn je botten later extra kwetsbaar. Daarvoor komen aanwijzingen uit een (klein) Amerikaans onderzoek.

Diabetes type 1 heeft invloed op het hele lichaam en dus ook op de botten, bleek de laatste jaren al uit verschillende onderzoeken. Mensen met diabetes type 1 hebben meer kans op osteoporose en breken daardoor eerder iets. Dat gebeurt ook veel vaker op jongere leeftijd, terwijl broze botten meestal vooral voorkomen bij ouderen.

Moeilijke start botten

De Amerikaanse arts Viral Shah laat nu zien dat de botten van vrouwen die als kind al diabetes kregen, eigenlijk een moeilijkere start maken. Hun botten verschillen namelijk van die van vrouwen die diabetes type 1 kregen na hun twintigste levensjaar.

Verschillen in mineralen, vorm en sterkte

De 24 deelnemers aan het onderzoek kregen een CT-scan. Shah deed vervolgens metingen aan botten in het hele lichaam. Zo keek hij naar de hoeveelheid mineralen, massa, grootte en vorm van de botten en geschatte sterkte.

De onderzoeker vond op deze manier een hele reeks aan kleine verschillen tussen vrouwen die hun diabetes als kind of als volwassene hadden gekregen. Dit onderzoek is natuurlijk maar klein en er deden alleen oudere vrouwen mee. Toch zijn de conclusies belangrijk voor de kennis over diabetes.

Invloed van hoge bloedsuikers

Shah denkt dat de botten bij kinderen met diabetes type 1 minder goed mineraliseren. Dat maakt botten poreuzer. Hoge bloedsuikers zouden de opbouw van de botten tegenwerken. De botten worden daardoor uiteindelijk niet zo sterk als bij kinderen zonder diabetes. Deze kinderen lopen als volwassenen een iets groter risico op botbreuken.

Is er iets aan te doen?

Helaas kun je de leeftijd waarop je diabetes type 1 krijgt niet veranderen. Maar gelukkig zijn hoge bloedsuikers door alle nieuwe technologie├źn wel beter te voorkomen dan vroeger. Daarnaast zijn voldoende vitamine D3 en calcium belangrijk om de botten zo sterk mogelijk te houden. Shah zoekt ondertussen verder uit wat er bij diabetes precies gebeurt tijdens de groeiperiode van de botten.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (1)


Botten

Thema: Complicaties
laaste update: 3 maanden geleden

Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere auto-immuunziekten naast diabetes type 1.jpg
07 november 2018

Hoe ouder, hoe meer kans op extra auto-immuunziekte naast diabetes type 1

Urineweg en seksuele problemen bij diabetes type 1.jpg
11 oktober 2018

Vrij veel urineweg- en seksuele problemen bij diabetes type 1

Botdichtheid mannen met diabetes type 1.jpg
24 augustus 2018

Botten bij mannen met diabetes type 1 gaan niet verder achteruit