De kiem voor complicaties van diabetes type 1 wordt al in de jeugd gelegd. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek, dat aantoont dat de eerste schade aan organen en bloedvaten bij kinderen soms al zes jaar na de diagnose meetbaar is.

Diabetes type 1 verloopt bij kinderen niet zo ‘mild’ als veel mensen denken, concludeert Kinderarts-kinderendocrinoloog Josine van der Heyden die vandaag promoveert. Zij werkt bij het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam. In samenwerking met Diabeter en het ErasmusMC voerde zij een onderzoek uit naar complicaties bij kinderen en jongeren met diabetes type 1.

Risico verschilt per kind

Het onderzoek laat zien dat diabetes type 1 bij kinderen al op jonge leeftijd schade kan veroorzaken, maar dat de kans op het krijgen van die schade per kind verschilt.

Van der Heyden: ‘Het is daarom belangrijk om de risico’s op het ontwikkelen van diabetescomplicaties bij kinderen uitgebreider te onderzoek dan nu gebruikelijk is. Op die manier kun je in de behandeling vroeger beginnen met het zoveel mogelijk voorkomen ervan.’

Moderne meetmethoden

In het onderzoek maakte Van der Heyden gebruik van moderne onderzoeksmethoden. Op die manier kon het team schade al heel vroeg vaststellen, lang voordat er sprake is van complicaties.

Meetmethoden waren een gevoelige zenuw-meetmethode (CMAP scan: compound muscle action potential scan) en een meettechniek die in de huid versnelde veroudering vaststelt (AGE-reader: Advanced Glycation End products).

Ook werd de dikte van de wand van de halsslagader gemeten als maat voor aderverkalking. Daarbij werd ook gekeken naar de rol van andere, meer traditionele biomarkers zoals de vetsamenstelling in het bloed, het gewicht, de bloeddruk en dergelijke.

Persoonlijke aanpak

Van der Heyden concludeert : ‘Mijn onderzoek laat zien dat deze nieuwe technieken een goede manier zijn om niet alleen deze problemen eerder aan het licht te brengen, maar ook te onderzoeken wat voor verschillen er per persoon zijn. Met de oude technieken konden we dat niet tijdig en onvoldoende zien.’

‘De bevindingen worden nu, samen met andere nieuwe biomarkers gebruikt om per persoon te bepalen welke risico's op complicaties er zijn. Dit brengt ons ook een stap dichter bij meer kennis over hoe deze complicaties voorkomen kunnen worden.’

‘Voor de ene persoon zal het strikter regelen van de glucoseregeling een beste en misschien enige stap zijn, maar bij een ander zal ook aandacht voor de bloedvaten een grote rol in de behandeling spelen en zal het starten van een medicijn op jonge leeftijd helpen om complicaties te voorkomen’, zegt Van der Heyden.

Bron: persbericht Diabeter

Het proefschrift van Josine van der Heyden is verkrijgbaar via deze link.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!