Vrij veel urineweg- en seksuele problemen bij diabetes type 1

Redactie van diabetestype1.nl • 11 October 2018
Urineweg en seksuele problemen bij diabetes type 1.jpg

Mensen met langdurige diabetes type 1 hebben vaak last van urineweg- of seksuele problemen. Dit blijkt uit vragenlijsten onder meer dan 1.000 mensen met diabetes type 1.

Er zijn van die onderwerpen waar mensen liever niet mee te koop lopen, zoals urineweg- en seksuele problemen. Er wordt daarom ook minder vaak gesproken over deze complicaties van diabetes. Toch komen urineweg- en seksuele problemen veel voor bij mensen met diabetes type 1.

Incontinentie en seksuele problemen bij vrouwen

Amerikaanse onderzoekers zagen dat 65% van de vrouwen en 69% van de mannen met langdurige diabetes type 1 last heeft van urineweg- of seksuele problemen. Bij vrouwen met diabetes type 1 kwam incontinentie twee keer zo vaak als bij vrouwen zonder diabetes. Ook hadden zij vaak seksuele problemen, maar niet vaker dan vrouwen zonder diabetes.

Erectiestoornissen en verlaagd libido

Bij mannen met diabetes type 1 kwamen erectiestoornissen vaak voor. Zij hadden vijf keer zo vaak last van erectiestoornissen als mannen zonder diabetes. Daarnaast was er vaak sprake van een verlaagd libido. Een groot deel van de mannen met diabetes type 1 had last van meerdere problemen tegelijk, zoals erectiestoornissen en een verlaagd libido.

Vragenlijsten

De onderzoekers gebruikten gegevens van de Diabetes Control and Complications Trial (DCCT) en van de Epidemiology of Diabetes Interventions and Complications (EDIC) studie. Deelnemers vulden vragenlijsten in over urineweg- en seksuele problemen. Daarnaast werd aan mannen gevraagd of zij pillen als Viagra gebruikten. In totaal vulden 508 vrouwen en 551 mannen de vragenlijsten in.

Het gebruik van vragenlijsten heeft wel invloed op de kwaliteit van het onderzoek. Vragenlijsten kunnen nooit helemaal de mate van urineweg- of seksuele problemen bepalen.

Verbeteren urineweg- en seksuele problemen

Bij een deel van de mensen met diabetes type 1 verbeterden de seksuele of urinewegproblemen. Nieuw onderzoek is nodig om te kijken hoe dat is gelukt. Deze problemen kunnen namelijk grote impact hebben op je kwaliteit van leven. Het is dan ook belangrijk dat je urineweg- of seksuele problemen met je arts bespreekt.

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het vakblad Diabetes Care.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!