Botdichtheid mannen met diabetes type 1.jpg

Botten bij mannen met diabetes type 1 gaan niet verder achteruit

Bij mannen met diabetes type 1 worden de botten iets minder stevig, maar gelukkig stabiliseert dat ook. Dat zagen Australische onderzoekers. Vrouwen hebben hier geen last van.

Vorig jaar kwam uit onderzoek dat mannen met diabetes type 1 meer risico hebben op botbreuken, door een lagere botdichtheid. Onderzoekers wilden daar meer over weten en ze gingen dieper graven in de tijd.

Tien jaar verder

Twintig mannen en 28 vrouwen die in 2005 hadden meegedaan aan een studie in Australië, vulden tien jaar later een vragenlijst in over diabetesmanagement en osteoporose. Ze waren gemiddeld 42 jaar en hadden ongeveer vijftien jaar diabetes type 1. De onderzoekers verzamelden ook bloed, urine en informatie over eventuele botbreuken. De deelnemers kregen een lichamelijk onderzoek en hun botkwaliteit werd getest.

Stabilisatie botkwaliteit

Bij mannen die tien jaar daarvoor een geleidelijke afname hadden in botkwaliteit, bleek dat gestabiliseerd te zijn, dus niet erger geworden. Bij vrouwen werden geen opmerkelijke dingen gevonden. Bij hen verandert de botdichtheid ook niet. De onderzoekers sturen erop aan dat er bij mannen met diabetes type 1 vroeg in de diagnose naar de botkwaliteit moet worden gekeken.

Enkele kanttekeningen bij deze studie zijn dat het om een kleine studiegroep gaat en dat mensen die zelf een vragenlijst invullen soms iets verkeerd kunnen hebben onthouden, of iets onder- of overschatten.

Bron: The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Vrouwen en botdichtheid.jpg
23 april 2019

Diabetes type 1 remt mogelijk groei van stevige botten

Andere auto-immuunziekten naast diabetes type 1.jpg
07 november 2018

Hoe ouder, hoe meer kans op extra auto-immuunziekte naast diabetes type 1

Urineweg en seksuele problemen bij diabetes type 1.jpg
11 oktober 2018

Vrij veel urineweg- en seksuele problemen bij diabetes type 1