Elektroacupunctuur tegen neuropathische pijn.jpg

Elektro-acupunctuur vermindert pijn bij perifere neuropathie

Lichte stroomstootjes via acupunctuur, elektro-acupunctuur, verzachten de zenuwpijn bij mensen met diabetische perifere neuropathie. Dat zagen Koreaanse onderzoekers. De behandeling is veilig bevonden. 

Perifere neuropathie komt veel voor bij diabetes. Aangetaste zenuwen leiden tot meer of juist minder gevoel en vaak ook tot ernstige pijnen. Dit is een hele nare complicatie en behalve pijnstilling, die niet altijd werkt, is er nog geen oplossing. 

Acupunctuur met stroom

Uit eerder onderzoek blijkt dat elektrische stimulatie waarschijnlijk werkt in de behandeling van perifere neuropathie. Onderzoekers uit Zuid-Korea combineerden dit met acupunctuur: elektro-acupunctuur. Om te zien of dat werkt, testten ze dat bij zo’n 100 mensen met diabetes en neuropathische pijn. De helft kreeg de behandeling, de andere helft was de vergelijkingsgroep.

Verbetering

De behandeling bestond uit twee maanden lang twee keer per week een behandeling met elektro-acupunctuur. Daarvoor werden op 13 plekken naalden aangebracht waarop een zwakke stroom stond. De behandelde mensen voelden enkele weken later minder pijnen dan de vergelijkingsgroep. Ook sliepen zij beter en hadden zij een betere kwaliteit van leven. Er zijn geen bijwerkingen gemeld.

Beperking

Een nadeel van dit onderzoek is dat alle deelnemers natuurlijk wisten of ze in de behandelgroep of de vergelijkingsgroep zaten. Dat vertekent de resultaten mogelijk wat. En dit onderzoek is gedaan met mensen met diabetes type 2. Maar perifere neuropathie komt ook veel voor bij mensen met diabetes type 1. De behandelingen ervoor zijn hetzelfde per type diabetes.

Elektro-acupunctuur is ook bekend in Nederland, maar nog niet als vaste behandeling voor diabetische neuropathie.

Bron: Kyung-Min Shin e.a. in Diabetes Care 2018

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Beknelde zenuw in voet.jpg
06 november 2020

Rol van beknelde zenuwen bij diabetische voet - en mogelijke behandeling

Zenuw imaging.jpg
09 juni 2020

Zenuwschade bij diabetische neuropathie beter in beeld

19 december 2017

Spierkrampen bij diabetes type 1 gelinkt aan zenuwvezels