Eiwitten in speeksel voorspellen complicaties

Redactie van diabetestype1.nl • 3 August 2018
Complicaties diabetes meten in speeksel.jpg

In je spuug zitten eiwitten die je veel vertellen over je gezondheid. Aan de hand van deze eiwitten in speeksel is te voorspellen wie met diabetes type 1 last krijgt van complicaties of niet. 

Speeksel is handig spul om dingen in te meten, want het is makkelijk en pijnloos te verkrijgen. Zo werken onderzoekers aan manieren om glucose te meten in spuug. Maar onderzoekers kijken ook wat er nog meer in spuug te meten valt bij diabetes.

Speeksel-barcode

Met een ingewikkelde techniek hebben Griekse onderzoekers - voor het eerst ooit - heel uitgebreid gekeken naar 2.000 eiwitten in speeksel. Dat deden ze bij een groep van 36 kinderen en jongvolwassenen met en zonder diabetes. Al deze eiwitten in je speeksel bij elkaar noemen ze ook wel het speekselproteoom, een soort barcode aan eiwitten. 

Eiwitten als verklikker voor complicaties

De speeksel-barcode bleek te verschillen tussen de onderzochte groepen:

  • De deelnemers met diabetes type 1 met goede bloedsuikerwaarden hadden een vergelijkbare speeksel-barcode als mensen zonder diabetes. 
  • De jongeren met een slecht ingestelde diabetes type 1 (HbA1c minstens 64 mmol/mol, 8%) hadden sterk afwijkende speekseleiwitten. Vooral van de eiwitten die een rol spelen bij ontsteking, stolling en bloedvaten. Dit zijn allemaal processen die verstoord raken door hoge bloedsuikers en die bijdragen aan complicaties.

De jongeren met slecht gereguleerde bloedsuikers hadden nog geen last van complicaties. Maar je kon dus wel zien aan de eiwitten in hun speeksel dat ze op den duur wel complicaties zouden krijgen. 

In de toekomst een test?

De onderzoekers willen graag dat er een eenvoudige test komt om eiwitten in speeksel te meten, om complicaties te voorspellen. Het beste is natuurlijk om complicaties te voorkomen, door je bloedsuikers goed te reguleren, al is dat vaak makkelijker gezegd dan gedaan, zeker in de puberteit

Bron: Frontiers of Physiology

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!