Verschillende typen nierschade bij diabetes type 1 benoemd

Redactie van diabetestype1.nl • 14 March 2018
verschillende typen nierproblemen onderscheiden.jpg

Mensen met diabetes type 1 en nierproblemen hebben een herkenbaar ontstekingspatroon in hun bloed, ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Dit helpt bij het ontwikkelen van behandelingen op maat om nefropathie te voorkomen.

Amerikaanse onderzoekers wilden weten waarom sommige mensen met diabetes type 1 wel nierschade krijgen en andere niet. Daarvoor keken ze naar ontstekingsfactoren in het bloed, dat zijn stoffen die duiden op ontstekingen in het lichaam. 

Ontstekingen zijn vaak het gevolg van langdurige hoge bloedsuikers, en ze kunnen leiden tot schade aan organen, zenuwen en bloedvaten. Maar niet elke ontsteking gedraagt zich hetzelfde, en niet alle mensen hebben dezelfde soort ontsteking. 

Ontstekingsfactoren

Ook nierschade, nefropathie, wordt vaak voorafgegaan door een ontstekingsproces. Daarom keken de onderzoekers naar ontstekingsfactoren bij 89 mensen met diabetes type 1 en nierschade. Ze deden dat ook bij 483 mensen met diabetes type 1 zónder nierproblemen. 

Drie typen nierschade

Tien ontstekingsfactoren waren verhoogd bij de mensen met nierschade. Vooral twee hiervan, TNF-alfa en IL-6, waren flink verhoogd bij bijna de helft (40%) van deze groep. 

Met deze gegevens konden de onderzoekers het risico op nierschade berekenen bij mensen met bepaalde ontstekingsfactoren in het bloed. Door de verschillende combinaties van ontstekingsfactoren bleek dat er drie typen nierschade zijn. 

Complicaties voorspellen en voorkomen

De onderzoekers denken dat de gevonden ontstekingsfactoren kunnen dienen als biomarkers, verklikkers, om nierschade te voorspellen. Dus als iemand verhoogde levels in zijn bloed heeft van deze factoren, kan dat betekenen dat die persoon last gaat krijgen van nierproblemen. 

Behandeling op maat

Met de resultaten van dit onderzoek kunnen gerichte behandelingen worden ontwikkeld voor de verschillende typen nierschade. Door het ‘ontstekingspad’ van bepaalde factoren te blokkeren, geef je deze mensen minder kans op nierschade en mogelijk ook andere complicaties van diabetes. Het onderzoek is gepubliceerd in Frontiers in Immunology.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!