Risicofactoren hart- en vaatziekten verhoogd bij kinderen met diabetes type 1

Binnen twintig jaar na de diagnose heeft een deel van de kinderen met diabetes type 1 wat meer kans op hart- en vaatziekten dan gezonde kinderen, door problemen met bloeddruk en cholesterol.  

Diabetes type 1 geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Een hoge bloeddruk en verhoogde cholesterolwaarden dragen bij aan dit verhoogde risico: het zijn risicofactoren. Nu blijkt dat deze waarden soms al vroeg na de diagnose verhoogd zijn.

Risicofactoren hart- en vaatziekten

Engelse en Nederlandse onderzoekers bekeken bij 3.726 Engelse kinderen met diabetes type 1 de bloeddruk en cholesterolwaarden. Ze vergeleken deze waarden met die van bijna 20.000 gezonde kinderen, van dezelfde leeftijd en geslacht. Ook keken ze naar het medicijngebruik voor de risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Vaker hoge bloeddruk en hoge cholesterolwaarde

De kinderen werden maximaal 20 jaar gevolgd en in die periode kreeg 35 procent van de kinderen met diabetes type 1 een hoge bloeddruk. Tegenover 11 procent bij kinderen zonder diabetes. Voor verhoogde cholesterolwaarden was dit 67 procent tegenover 7 procent. Van de kinderen zonder diabetes gebruikte 4 procent medicijnen voor bloeddruk of cholesterol. Van de kinderen met diabetes type 1 was dit 37 procent. Dit betekent dat de helft de juiste medicatie krijgt.

Regelmatige controle

Het is belangrijk om regelmatig de bloeddruk en het vetgehalte (lipiden, HDL- en LDL-cholesterol) in het bloed te laten meten. Dat gebeurt tegenwoordig al standaard. Zijn de waarden te hoog, dan zijn ze met medicatie en een aangepast eetpatroon omlaag te krijgen. De auteurs merken zelf ook op dat tijdens de loop van de studie de richtlijnen en de zorg zijn verbeterd. 

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere autoimmuunziekten dossier.jpg
25 augustus 2020

Insulineresistentie voorspeller voor hart- en vaatziekten bij diabetes type 1

Onderzoek hart en vaten tieners.jpg
31 januari 2020

Hoe staat het met hart en bloedvaten van jongeren met diabetes?

Extra aandacht vaten bij vrouwen met type 1.jpg
22 oktober 2019

Extra letten op bloedvaten bij vrouwen met diabetes type 1 na de overgang