Spierkrampen bij diabetes type 1 gelinkt aan zenuwvezels

Het aantal spierkrampen en de zwaarte ervan bij mensen met diabetes type 1 hangen samen met bepaalde zenuwvezels, ontdekten Canadese onderzoekers.

Mensen met diabetes type 1 kunnen last hebben van spierkrampen in de benen en soms ook armen. Onderzoekers van de universiteit van Toronto hebben nader onderzocht waar de krampen vandaan komen.

Krampen bijgehouden

De onderzoekers bekeken 51 mensen met diabetes type 1 en vergeleken hen met mensen zonder diabetes. Er is gekeken naar hoe vaak ze spierkrampen hadden en hoe intens die waren. Ook is bij mensen de werking van hun zenuwen onderzocht met verschillende testen.

De mensen met diabetes type 1 ondervonden meer en ernstiger krampen, die duidelijk gelinkt waren aan bepaalde zenuwkenmerken (korte en lange vezels). De krampen hingen niet samen met HbA1c, leeftijd en geslacht.

Andere oorzaak 

De spierkrampen bij diabetes type 1 ontstaan op een andere manier dan krampen door bijvoorbeeld sport, concluderen de onderzoekers. Sportkrampen ontstaan doordat de motorische zenuwcellen, die de spieren aansturen, overprikkeld raken. 

Bij de spierkrampen bij diabetes type 1 zijn meer en andere zenuwcellen betrokken, mogelijk door neuropathie. Dat gaan de onderzoekers nu verder uitzoeken, om tot betere behandelingen te komen van spierkrampen. De resultaten van hun huidige onderzoek zijn gepubliceerd in het vakblad Clinical Neurophysiology.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan. 


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Beknelde zenuw in voet.jpg
06 november 2020

Rol van beknelde zenuwen bij diabetische voet - en mogelijke behandeling

Zenuw imaging.jpg
09 juni 2020

Zenuwschade bij diabetische neuropathie beter in beeld

01 augustus 2017

Zenuwschade bij jongeren met diabetes type 1