Hyperbare zuurstoftherapie nauwelijks meerwaarde bij diabetische voet

Diabetische voetwonden genezen niet sneller door hyperbare zuurstoftherapie, concluderen Chinese onderzoekers. Zij vergeleken verschillende studies met elkaar.

Hyperbare zuurstoftherapie bestaat al jaren, en wordt onder andere ingezet bij de behandeling van voetzweren. In Nederland gebeurt dat ook, maar niet zo vaak en ook minder dan in het buitenland. Dat komt onder andere omdat er discussie is over of het nou écht helpt.

Zuurstof en hogere druk

Bij hyperbare zuurstoftherapie neemt de patiënt plaats in een speciale ruimte waarin 100 procent zuurstof wordt toegediend, bij een verhoogde omgevingsdruk. Beschadigd weefsel in een wond heeft zuurstof nodig om te genezen, en door de hogere druk komt de zuurstof daar beter in terecht. Er zijn vaak veel behandelingen nodig, bijvoorbeeld 40 of meer sessies.

Nauwelijks beter

Chinese onderzoekers vergeleken 9 degelijk uitgevoerde internationale studies naar de werking van hyperbare zuurstoftherapie, met in totaal 526 deelnemers met een diabetische voetzweer. 

Ze zagen geen verschillen in de genezing van voetzweren ten opzichte van de standaard therapie. Wel werd het oppervlak van de wond gemiddeld iets kleiner bij de hyperbare zuurstoftherapie. Het kan dus zeker een alternatief blijven, zeggen de onderzoekers, maar veel verschil is er niet. 

Ook uit een recent onderzoek in Nederland blijkt hetzelfde resultaat, dus dat hyperbare zuurstoftherapie niet beter werkt.

Bron: Di Zhao et al., Clinical Therapeutics, oktober 2017 en K.T.B. Santema et al., Diabetes Care online ahead of print, oktober 2017.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Beknelde zenuw in voet.jpg
06 november 2020

Rol van beknelde zenuwen bij diabetische voet - en mogelijke behandeling

Artikel De Diabetesschoen.jpg
20 september 2019

Nieuwe, betaalbare schoenen voor beginnende voetproblemen bij diabetes

down20161209-21233-zcbwiy.jpg
02 augustus 2016

Voetproblemen beter voorspellen