Diabetes type 1 draagt bij aan hartritmestoornis

Diabetes type 1 verhoogt het risico op een hartritmestoornis, waarbij de boezems van het hart veel te snel en onregelmatig samentrekken. Het risico is met name verhoogd bij vrouwen.

Mensen met diabetes type 1 hebben regelmatig last van hoge bloedsuikerwaarden. Wat op lange termijn weer kan leiden tot complicaties, zoals schade aan de nieren, ogen, zenuwen en bloedvaten. Maar het blijkt ook effect te hebben op het functioneren van het hart.

Tien jaar monitoren

Zweedse onderzoekers hebben voor het eerst bij mensen met diabetes type 1 gekeken naar het zogeheten atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, een hartritmestoornis waarbij de boezems van het hart te snel en te hard samentrekken.

Ze maakten hiervoor gebruik van gegevens 36.258 mensen met diabetes type 1 van gemiddeld 35 jaar oud, die meededen aan de Swedish National Diabetes Registry. Daarnaast hadden ze ter vergelijking een nog veel grotere groep, 179.980 gezonde mensen van dezelfde leeftijd, een grote studie dus! Tussen 2001 en 2013 is van deze personen tien jaar de gezondheid gevolgd. Hun gemiddelde HbA1c-waarde was 66 mmol/mol.

Vrouwen boven de 50

Bij mannen met diabetes type 1 was het risico op atriumfibrilleren slechts licht verhoogd, en alleen in de leeftijdsgroep 35 tot 49 jaar. Daarna was hun risico om het te krijgen gelijk aan de mensen zonder diabetes. 

Bij vrouwen was het risico op atriumfibrilleren juist hoger vanaf 50 jaar, maar dan wel meteen ook flink hoger: 50 procent meer risico. Vooral wanneer ze ook te maken hadden met niercomplicaties en slechte bloedsuikerwaarden.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan.


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere autoimmuunziekten dossier.jpg
25 augustus 2020

Insulineresistentie voorspeller voor hart- en vaatziekten bij diabetes type 1

Onderzoek hart en vaten tieners.jpg
31 januari 2020

Hoe staat het met hart en bloedvaten van jongeren met diabetes?

Extra aandacht vaten bij vrouwen met type 1.jpg
22 oktober 2019

Extra letten op bloedvaten bij vrouwen met diabetes type 1 na de overgang