Met voeding beschadigde zenuwen herstellen

Redactie van diabetestype1.nl • 12 July 2017
shrine20170712-32376-tea1bo.jpg

Bij mensen met diabetes type 1 die een jaar lang speciale omega 3-vetzuren slikten, knapten beschadigde zenuwen wat op. Dit blijkt uit een Canadese studie.

Mensen met diabetische neuropathie hebben zenuwschade als gevolg van diabetes. Ze hebben last van bijvoorbeeld tintelingen, een doof gevoel, continue pijn en moeite met lopen. Er zijn op dit moment geen behandelingen die zenuwschade stoppen of omkeren. Canadese onderzoekers wilden kijken of een speciale vorm van omega 3-vetzuren helpt.

Zenuwschade in het oog

De onderzoekers keken vooral naar zenuwschade in het oog, het hoornvlies. Het hoornvlies zit aan de voorkant van het oog en heeft de hoogste dichtheid van zenuwen in het lichaam. Schade aan deze zenuwen zegt ook iets over andere complicaties in het lichaam.

In dit onderzoek slikten 40 mensen met diabetes type 1 en oogschade een jaar lang tweemaal per dag een supplement van speciale omega 3-vetzuren. Daardoor werden de vezels van de hoornvlieszenuwen 29 procent langer, en dat is een teken van herstel. Het betekent bovendien dat zenuwen in de rest van het lichaam ook opknappen.

Volgende stap

Voor het eerst is aangetoond dat gerichte voeding zenuwschade kan stoppen of kan omkeren. Volgens de onderzoekers is dit een belangrijke stap richting een nieuwe therapie voor mensen met diabetische neuropathie. De volgende stap is een onderzoek met een grotere groep patiënten. Dan is pas te zeggen of het ook echt werkt bij meer mensen, en hoeveel je van welke soort omega 3-vetzuren je zou moeten nemen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!