Mannen met diabetes type 1 breken makkelijker botten

Uit onderzoek blijkt dat mannen met diabetes type 1 meer risico hebben op botbreuken. Dat komt door lagere botdichtheid, slechtere botkwaliteit en een tragere botgroei. 

Noorse onderzoekers bestudeerden 33 mannen in de leeftijd van 20-63 jaar met diabetes type 1 en, voor de vergelijking, 28 gezonde mannen van dezelfde leeftijd. Ze presenteerden hun resultaten op een Europees congres.

Osteoporose

De onderzoekers maakten röntgenfoto’s en deden metingen met andere apparaten. Ze zagen dat mannen met diabetes type 1 over het hele lichaam een lagere botdichtheid hebben, en vaker botziektes zoals een voorstadium van osteoporose en osteoporose in de heupen. 

Ook is de ‘architectuur’ van de binnenkant van het bot slechter, waardoor ze eerder breken. Bovendien zijn de botten minder sterk. 

Bloedonderzoek

De botmetingen werden bevestigd door bloedonderzoek. Er waren aantoonbare verschillen tussen de mannen met diabetes type 1 en gezonde mannen wat betreft calcium, hormonen van de bijschildklier en vitamine D3 in het bloed. Dat is ook vaak in verband gebracht met botziektes.

Genoeg calcium en vitamine

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar botkwaliteit en diabetes type 1, in een ander artikel vertellen we daar ook meer over. Op dit moment is er nog niets tegen te doen. Het kan in ieder geval geen kwaad om voldoende calcium en vitamine D3 binnen te krijgen, en zoals altijd op je bloedsuikers te letten.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Leververvetting bij diabetes type 1.jpg
22 september 2020

Hoe vaak komt niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) voor bij diabetes type 1?

Vrouwen en botdichtheid.jpg
23 april 2019

Diabetes type 1 remt mogelijk groei van stevige botten

Andere auto-immuunziekten naast diabetes type 1.jpg
07 november 2018

Hoe ouder, hoe meer kans op extra auto-immuunziekte naast diabetes type 1