down20170111-30508-8vkjwq.jpg

Vroege herkenning van voetproblemen

Mensen met diabetes type 1 hebben vaak last van wonden aan de voeten. Het is belangrijk om deze wonden vroeg te ontdekken. Daarom heeft ondernemer Henk Jan Scholten ‘slimme’ sokken ontwikkeld die waarschuwen bij wonden.

De meeste mensen met diabetes type 1 krijgen op den duur te maken met zenuwschade. Vaak gebeurt dit in de voeten. Hierdoor merk je niet altijd dat je een wondje hebt en kan een wondje gaan ontsteken. Vroege herkenning van wonden is daarom belangrijk.

Slimme sokken

Deze ’slimme’ sokken herkennen beschadigingen aan de huid door de temperatuur te meten. Bij een beschadiging gaat namelijk de temperatuur van de huid omhoog. Via een app krijg je een waarschuwing bij plotselinge temperatuurstijging. Zo kun je op tijd naar de dokter gaan.

Prijs

Scholten heeft met zijn bedrijf Siren Care een Amerikaanse technologieprijs in de wacht gesleept. Met zijn ‘slimme’ sokken won hij 50.000 dollar. Dit gaat hij gebruiken om de techniek uit te breiden om zo ook andere complicaties voortijdig te herkennen. Bijvoorbeeld doorligplekken bij ouderen.

Vanaf voorjaar verkrijgbaar

De ‘slimme’ sokken kosten 120 dollar voor zeven paar. Vanaf de lente zijn ze leverbaar.


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Beknelde zenuw in voet.jpg
06 november 2020

Rol van beknelde zenuwen bij diabetische voet - en mogelijke behandeling

Zenuw imaging.jpg
09 juni 2020

Zenuwschade bij diabetische neuropathie beter in beeld

Artikel De Diabetesschoen.jpg
20 september 2019

Nieuwe, betaalbare schoenen voor beginnende voetproblemen bij diabetes