Glucosemeting met smartwatch.jpg

Mogelijk dit jaar bloedsuikermeter in smartwatch Apple en Samsung – kan het werken?

Er zijn geruchten dat Apple en Samsung allebei in 2021 hun nieuwe smartwatch-modellen een bloedsuikersensor geven. Om welke technologieën gaat het daarbij, en hoe betrouwbaar kan dat zijn?

Al enkele jaren werken zowel Apple als Samsung aan technologieën om bloedsuiker te meten met een smartwatch. Inmiddels zouden ze beiden zover zijn dat hun nieuwe modellen van komend najaar dit kunnen, dus in de series Apple Watch en Samsung Galaxy Watch. Dat meldt tweakers.net op basis van een bericht op de Koreaanse site ETNews.

Glucose meten met lichttechnologie

Zowel Apple als Samsung ontwikkelen een glucosesensor die met licht door de huid heen meet. Er zijn verschillende manieren om allerlei waarden zoals glucose in het bloed te meten met licht; daar wordt internationaal al jaren aan gewerkt.

Onderzoekers richten zich daarbij op infrarood licht, Raman-spectroscopie en fotoakoestiek. Al die technieken zijn veelbelovend, maar tot nu toe niet betrouwbaar genoeg gebleken voor glucosemeting in de praktijk.

Welke technieken in Apple en Samsung watches?

We weten nog niet welke lichttechnologie Apple precies gaat gebruiken in de Apple Watch. Wat Samsung toepast in de nieuwe Galaxy Watch is wel bekend: Raman spectroscopie.

Een jaar geleden schreven de wetenschappers van Samsung dat het hen gelukt was om de Raman-techniek iets aan te passen. Waardoor ze toen wel redelijk betrouwbaar – voor een lichttechnologie – konden meten bij varkens.

Beide bedrijven zouden momenteel nog werken aan betrouwbaarheid en stabiliteit bij gebruik in het dagelijks leven.

Het blijft alleen ‘ongeveer’

Een lichamelijke gezondheidswaarde meten met een consumentenproduct als een smartwatch, zal vooralsnog alleen een schatting opleveren. Nieuwe meetfuncties worden wel eerst getoetst door autoriteiten voordat ze worden toegelaten. Daardoor voldoen ze wel aan bepaalde minimale eisen, en geven dus wel een indruk van hoe het ervoor staat. Dat kan ook zeker voor mensen met diabetes type 2 interessant zijn, die immers geen teststrips vergoed krijgen.

Glucose meten met smartwatch?

Bloedsuiker meten met een smartwatch zal nog lang niet betrouwbaar genoeg zijn om je dosis insuline ermee te bepalen. Voor continue glucosemonitoring is alleen een medisch hulpmiddel geschikt, zoals een goedgekeurde meter of sensor - bijvoorbeeld continue of flash glucosemeters. (Overigens is er wel een ander product in ontwikkeling dat uiterlijk lijkt op een horloge en dat wel een medisch hulpmiddel zal worden: K’Watch.)

Dus verwacht nog niet te veel van de aankomende smartwatches. Maar: alle technologie moet ergens beginnen! Dus dit is een interessante start en wie weet waar het de komende jaren heen gaat. > Bekijk ook het artikel ‘Glucose meten zonder prikken’

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

CGM moet breder vergoed worden.jpg
11 december 2020

Aanbeveling uit onderzoek: ‘vergoed continue glucosemeter voor meer mensen’

FSL met scanner.jpg
02 oktober 2018

Abbott kondigt nieuwe FreeStyle Libre 2 aan

FreeStyle Libre 2 in Nederland.jpg
24 november 2020

FreeStyle Libre 2 vanaf nu ook in Nederland