CGM moet breder vergoed worden.jpg

Aanbeveling uit onderzoek: ‘vergoed continue glucosemeter voor meer mensen’

Veel mensen met diabetes type 1 hopen op bredere vergoeding van realtime continue glucosemeters (rtCGM, CGM). Op 11 december is er een belangrijk overleg over CGM-vergoeding. Daarvoor verzamelde het Diabetes Fonds de argumenten vanuit de wetenschap, en doet op basis daarvan een aanbeveling.

Vandaag overlegt de Rondetafel Diabeteszorg over de vergoeding van realtime glucosemeters (rtCGM, ook wel kortweg CGM). Daarbij sluit ook de initiatiefgroep Sensorvergoeding aan, die zich sterk maakt voor bredere vergoeding van deze sensor. Nu krijgt niet iedereen met diabetes type 1 de sensor vergoed van de verzekering.

Een realtime glucosesensor (CGM) is overigens iets anders dan de FreeStyle Libre (FSL), die een ‘flash glucosemeter’ is. Bij de FSL scant de gebruiker actief de sensor om de bloedsuikerwaarde te checken.

Onderzoek verzameld over meerwaarde CGM

Voordat het Zorginstituut (ZIN) de overheid kan adviseren over bredere vergoeding, moet CGM aantoonbare meerwaarde hebben ten opzichte van glucosemeters die nu voor iedereen vergoed worden.

Op verzoek van Diabetesvereniging Nederland (lid van de Rondetafel) en de initiatiefgroep Sensorvergoeding, deed het Diabetes Fonds een inventarisatie van beschikbare actuele wetenschappelijke kennis over de meerwaarde van rtCGM.

Meerwaarde rtCGM ook bij goede instelling

In de analyse nam het Diabetes Fonds alleen studies mee met mensen die daarvoor al vrij goede bloedsuikers en geen hypo unawareness hadden, waardoor ze nu geen rtCGM zouden mogen gebruiken.

Uit de resultaten blijkt dat ook deze mensen met rtCGM betere glucosewaarden hebben, minder nachtelijke hypo’s en minder angst en zorgen. > Meer over de resultaten lees je in dit artikel

'Inzet rtCGM moet vrije keus zijn samen met behandelteam'

Als specialist in wetenschappelijke kennis en voorlichting, zet het Diabetes Fonds zich in voor betere behandelingen via onderzoek en betere kwaliteit van leven voor mensen met diabetes.

‘Deze positie stelde ons in staat om de wetenschappelijke analyse voor de Rondetafel te maken, zegt dr. Rens Vandeberg, hoofd Kennis & Innovatie van het Diabetes Fonds, ‘en ook om vanuit de resultaten een duidelijke aanbeveling te doen over bredere inzet en vergoeding. De keuze voor inzet van rtCGM moet gemaakt kunnen worden in samenspraak met het behandelteam en samenhangen met persoonlijke behandeldoelen.’ > Lees hier de uitgebreide conclusies en aanbeveling

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.

Foto: Sensorvergoeding, fotograaf Kim Roufs


Gesprekken over dit artikel (1)


Vergoeding cgm zeker ook belangrijk voor de mogelijkheden om gebruik te maken van closed loop systemen

Thema: Behandeling
laaste update: 3 maanden geleden

Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Inreda kunstalvleesklier in project met Menzis.jpg
06 oktober 2020

Kunstalvleesklier van Inreda in aankomend project met Menzis

23 november 2017

Online je bloedsuiker beheren werkt positief

FSL op maat voor site.jpg
29 juni 2018

Tussenresultaten onderzoek Freestyle Libre positief