Maagverkleining bij mensen met LADA goed afwegen

Redactie van diabetestype1.nl • 19 May 2020
Maagverkleining LADA.jpg

Een maagverkleining bij mensen met LADA en ernstig overgewicht moet goed afgewogen worden, zeggen Amerikaanse onderzoekers. De ingreep heeft voor hen mogelijk meer risico’s dan voordelen.

Voor mensen met diabetes type 2 en ernstig overgewicht heeft een maagverkleining verschillende voordelen. Maar voor mensen met LADA was het effect van een maagverkleining nog onbekend. Amerikaanse onderzoekers onderzochten dat in een kleine groep mensen met LADA.

Geen betere bloedsuiker

Bij mensen met diabetes type 2 verbetert de bloedsuikerregulatie na de operatie, maar bij mensen met LADA niet. Bovendien hadden de deelnemers zelfs grotere kans op een ernstige complicatie: ketoacidose.

Vorm van diabetes type 1

Eerder onderzoek liet al zien dat de keuze voor een maagverkleining voor mensen met ernstig overgewicht en diabetes type 1 nog niet zo makkelijk was. De voordelen moeten goed afgewogen worden tegen mogelijk ernstige nadelen, zoals meer risico op ketoacidose. LADA wordt vaak gezien als een vorm van diabetes type 1. De resultaten van de studie zijn daarom niet heel verrassend.

Verkeerde diagnose bij LADA

De onderzoekers benadrukken dat deze studie nog maar eens aangeeft dat een juiste diagnose belangrijk is. Mensen met LADA krijgen nog wel eens ten onrechte de diagnose diabetes type 2. Dit kan voor gevaarlijke situaties leiden, bijvoorbeeld een onverwachte reactie op ingrijpende veranderingen zoals een maagverkleining.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.