Meten met licht in plaats van vingerprik.jpg

Bloedsuiker meten met licht verder uitgeprobeerd

Het zou mooi zijn als bloedsuiker door de huid heen gemeten kon worden. Het topinstituut MIT in Amerika heeft onlangs een methode met licht verder getest, de Raman-spectroscopie.

Onderzoekers zijn al een tijdje bezig met het bedenken van slimme manieren om glucose te meten zonder dat daar een naald aan te pas komt.

In plaats van te prikken, gebruiken de onderzoekers bijvoorbeeld licht om bloedsuikers door de huid heen te meten. Helaas kan het nog wel even duren voordat deze pijnvrije oplossing voor iedereen gebruikt kan worden.

Laser

Een speciaal apparaat stuurt een laserstraal door de huid heen. Aan de weerkaatsing van deze straal kan daarna afgelezen worden hoeveel glucose er vlak onder de huid zit. Dit komt goed overeen met je bloedsuikerwaarde.

Ook al in Nederland getest

Bij TNO is de basis voor deze zogenaamde Raman-meettechniek om bloedsuikers te meten ook gelegd. De Amerikaanse onderzoekers hebben nu ook getest met deze technologie, met varkens.

Geen lage bloedsuikerwaarden

De meetwaarden van het nieuwe apparaat kwamen bij de varkens goed overeen met ‘ouderwetse’ bloedsuikermetingen. Wel konden bloedsuikerwaarden lager dan ongeveer 4.2 mmol/l nog niet betrouwbaar gemeten worden.

Vervolgstappen

Er zal nog flink gesleuteld moeten worden aan de apparaten voordat ze uiteindelijk voor mensen gebruikt kunnen worden. Zo kan het apparaat een stuk kleiner. Ook moet deze techniek nog in verschillende groepen mensen getest worden onder verschillende omstandigheden (bijvoorbeeld tijdens zweten).

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Strengere alarminstellingen continue glucosesensor verbeteren glucosecontrole.jpg
03 januari 2020

Strengere alarminstellingen continue glucosesensor verbeteren glucosecontrole

FSL op maat voor site.jpg
07 januari 2019

Vanaf nu is FreeStyle Libre via andere webshops te bestellen

FSL met scanner.jpg
01 mei 2018

FreeStyle Libre vergoed voor bepaalde groepen met diabetes