Slimme insulinepleister

Redactie van diabetestype1.nl • 7 februari 2020
pomp of pen.jpg

Met het plakken van één pleister je bloedsuiker onder controle, dat klinkt als een droom. Toch zijn er onderzoekers hard aan het werk om deze droom in de toekomst misschien werkelijkheid te laten worden.

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden een pleister die niet alleen pijnloos insuline toedient, maar dit ook nog eens doet op basis van je bloedsuikerspiegel. Én er komt geen elektronica aan te pas.  

Insuline afgeven

Op de pleister zitten hele kleine micronaaldjes die gevuld zijn met verpakte insuline. Toenemende bloedsuiker ‘opent’ de verpakking waardoor insuline vrijkomt. Als de bloedsuiker vervolgens weer daalt, ‘sluit’ de verpakking weer waardoor er niet te veel insuline vrij kan komen.

Micronaaldjes

De micronaaldjes op de pleister gaan wel door de huid heen, maar zitten maar een halve millimeter diep. Dit is diep genoeg om bloedsuikers waar te nemen en insuline af te geven, maar niet diep genoeg om pijn te doen. De zenuwen die pijn geven zitten namelijk veel dieper in de huid.

Testmodel

De onderzoekers publiceerden hierover in het belangrijke vakblad Nature Biomedical Engineering. Ondanks dat de huidige pleister nog maar een testmodel is, is dit toch een heel interessante ontwikkeling. Het testmodel kon bij varkens tot 20 uur de bloedsuikerspiegel reguleren.

Vernieuwend

De Amerikaanse onderzoekers zijn niet de enigen die aan dit idee werken, een soortgelijke patch werd al eerder in Duitsland ontwikkeld. Vernieuwend aan deze Amerikaanse pleister is dat de pleister niet alleen op hoge bloedsuikers reageert, maar dat de insulineafgifte stopt bij lage bloedsuikers.

Veiligheidstesten

De pleister is getest bij muizen en varkens, maar de onderzoekers kijken uit naar de eerste testen in mensen. Ze hebben al toestemming aangevraagd om deze testen te mogen uitvoeren. Naar verwachting gaat het zeker nog wel jaren duren voordat deze testen in mensen helemaal zijn afgerond.  

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!