Eversense op arm bron Roche.jpg

Continue glucosemeter verbetert bloedsuiker, bevestigt onderzoek

Een drie jaar durend vervolg op de eerste 'COMISAIR-studie' bevestigt eerdere resultaten: een continue glucosemeter (CGM) verbetert het HbA1c en de Time in Range (TiR).

Wat heeft de meeste invloed op de bloedsuiker, de manier van insuline toedienen of de manier van glucose meten? In Tsjechië doen ze daar al enkele jaren onderzoek naar, met het COMISAIR-onderzoek (Comparison of Sensor Augmented Insulin Regimens). Een tijdje terug kwamen zij met hun eerste resultaten.

Drie jaar lang gevolgd

Na hun eerste onderzoek zijn de onderzoekers doorgegaan en publiceerden er onlangs over in het vakblad Diabetes Care. Drie jaar lang volgden zij 94 mensen met diabetes type 1 die ofwel:

  • een continue glucosemeter gebruikten en insuline spoten,
  • een continue glucosemeter gebruikten in combinatie met een insulinepomp,
  • zelf hun bloedsuiker checkten en insuline injecteerden of
  • zelf hun bloedsuiker checkten in combinatie met een insulinepomp.

Betere bloedsuikers

Na drie jaar hadden de mensen die een continue glucosemeter gebruikten (al dan niet met zelf spuiten of een insulinepomp) een lagere HbA1c-waarde dan de mensen die zelf hun bloedsuiker checkten met een vingerprik (ca. 52/53 mmol/mol tegenover 64 mmol/mol).

Ook hadden de mensen met een continue glucosemeter een betere Time in Range (TiR), wat inhoudt dat ze meer tijd binnen hun streefwaarden hadden gezeten. Ook hadden ze minder vaak een hypo (lager dan 3,9 mmol/l).

CGM werkt beste

Uit dit langstlopende onderzoek naar behandelmethoden voor diabetes type 1 blijkt dat de continue glucosemeter op alle punten zorgt voor betere resultaten, ongeacht of mensen een insulinepomp gebruikten of insuline injecteerden. Ook hun kwaliteit van leven verbeterde.

Uiteraard blijft het – naast de belangrijke vergoedingskwestie – een persoonlijke keuze of een CGM iets voor iemand is. Zie bijvoorbeeld ook wat psycholoog dr. Giesje Nefs daarover vertelt.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Foto: Roche Diabetes Care


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Strengere alarminstellingen continue glucosesensor verbeteren glucosecontrole.jpg
03 januari 2020

Strengere alarminstellingen continue glucosesensor verbeteren glucosecontrole

FSL op maat voor site.jpg
07 januari 2019

Vanaf nu is FreeStyle Libre via andere webshops te bestellen

FSL met scanner.jpg
01 mei 2018

FreeStyle Libre vergoed voor bepaalde groepen met diabetes