Speen glucosemeter in ontwikkeling.jpg

Speen bedacht voor meten bloedsuiker hele jonge kinderen

Bloedsuiker meten bij baby’s of hele jonge kinderen is lastig. Onderzoekers ontwikkelen daarom speciaal voor de allerkleinsten een speciale speen die de bloedsuiker afleidt uit speeksel. Het duurt wel nog even voordat hij er komt.

Onderzoekers over de hele wereld zijn druk bezig met het vinden van alternatieve manieren om bloedsuikers te meten. Van metingen in traanvocht en zweet tot tatoeages die van kleur veranderen. Voor baby’s is nu een speciale speen bedacht die bloedsuikers kan meten.

Speeksel

Uit een test met volwassenen blijkt dat de speen bloedsuikerwaarden kan bepalen uit speeksel in de mond. Deze meting is net zo nauwkeurig als een vingerprik, zeggen de onderzoekers. De waarden worden automatisch doorgestuurd naar een ontvanger die vervolgens afgelezen kan worden.

Geen hinder

Het nadeel van de speen is dat het geen continue bloedglucosemeting is. Desondanks denken de onderzoekers dat er vraag zal zijn naar de glucosemetende speen. De speen levert namelijk in tegenstelling tot de huidige methode van bloedglucosebepalingen, geen hinder voor het kindje op.

Nog niet op de markt

Het kan nog even duren voordat de speen op de markt komt. Etensresten zoals opgespuugde melk kunnen de meting verstoren. Onderzoekers ontwikkelen de speen nu verder, zodat er geen kleine onderdelen meer in zitten die stikgevaar opleveren.

Overigens zeggen de onderzoekers ook nog niets over toepassing bij oudere kinderen of volwassenen. Als de speekselmeting echt goed werkt, is dat natuurlijk voor meer mensen interessant. Deze test is nu wel gedaan met volwassenen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Glucosemeting met smartwatch.jpg
27 januari 2021

Mogelijk dit jaar bloedsuikermeter in smartwatch Apple en Samsung – kan het werken?

CGM moet breder vergoed worden.jpg
11 december 2020

Aanbeveling uit onderzoek: ‘vergoed continue glucosemeter voor meer mensen’

FSL met scanner.jpg
02 oktober 2018

Abbott kondigt nieuwe FreeStyle Libre 2 aan