Krachtig standpunt van initiatiefgroep sensorvergoeding

Redactie van diabetestype1.nl • 31 October 2019
Loes Heijmans sensorvergoeding.JPG

Loes Heijmans-Beek is een actief lid van de community hier op diabetestype1.nl. Samen met Orietta Koster nam zij het initiatief voor een standpunt over de vergoeding van sensoren voor iedereen die hem nodig heeft. Deze maand vragen zij weer extra aandacht hiervoor.

In Nederland zijn meer dan 100.000 mensen afhankelijk van behandeling met insuline. Om de juiste hoeveelheid insuline te kunnen bepalen, zijn de meesten van hen nog steeds aangewezen op glucose meten met een vingerprik. Dat zijn maar enkele momentopnamen, waardoor ze daarbuiten overvallen kunnen worden door hypo’s en hypers. Ook hebben ze op de langere termijn meer risico op complicaties.

'Glucosesensor geen gadget maar bittere noodzaak'

Met een continue glucosesensor is er wel vrijwel doorlopende informatie over de bloedglucosewaarde. Er zijn flash glucosemeters, die je zelf makkelijk scant, en continue meters die ook zelf alarm geven als de bloedsuiker te hoog of te laag dreigt te worden. Voor heel veel mensen is zo’n sensor onmisbaar, maar hij wordt lang niet voor iedereen vergoed.

Daarom begonnen Loes Heijmans-Beek en Orietta Koster de initiatiefgroep sensorvergoeding.nl. Hun motto: de glucosesensor is geen gadget maar bittere noodzaak. Rond aankomende Wereld Diabetes Dag op 14 november vragen zij extra aandacht hiervoor.

Gesteund door diabetesorganisaties

Veel diabetesorganisaties en ook het Diabetes Fonds steunen het standpunt van sensorvergoeding.nl:

'Alle glucosesensors, zowel CGM als FGM, moeten worden vergoed vanuit de basisverzekering voor mensen met diabetes die behandeld worden met intensieve insulinetherapie. Voor welke glucosesensor wordt gekozen is het resultaat van gezamenlijke besluitvorming tussen de patiënt en de behandelaar.'

Gisteravond is de noodzaak van sensorvergoeding voor iedereen besproken in Diabeter live op Facebook, kijk hier de video terug op Facebook.

Op sensorvergoeding.nl vind je meer info, de stand van zaken over dit onderwerp in de Tweede Kamer, en hoe jij en je diabeteszorgverlener het statement kunnen steunen.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.