Jongeren mogen flash glucosemeter houden na hun 18e verjaardag

Redactie van diabetestype1.nl • 28 October 2019
FGM ook na 18 jaar.jpg

Jongeren met diabetes type 1 die een flash glucosesensor (FGM) gebruiken en 18 jaar worden, krijgen deze vanaf nu ook na hun 18e vergoed. Op voorwaarde dat hun arts verklaart dat dit voor hen het beste hulpmiddel is.

Een flash glucosemeter (FGM) zoals de FreeStyle Libre wordt maar beperkt vergoed. Vervelend voor al die mensen die er baat bij hebben, maar hem niet zelf kunnen betalen.

Sinds 2018 werd de FGM vergoed voor kinderen, maar de meesten moesten hem inleveren op hun 18e verjaardag, ook al waren hun HbA1c en kwaliteit van leven verbeterd. Veel jongeren konden de kosten daarna niet opbrengen.

FGM niet meer inleveren

Dankzij lobby van Diabetesvereniging Nederland en de Nederlandse Diabetes Federatie hebben zorgverzekeraars nu besloten om de FGM te blijven vergoeden voor jongeren die de FGM al hadden voor ze 18 werden. De FGM moet dan wel, goed onderbouwd door de arts, het beste hulpmiddel zijn binnen het behandelplan. Dit meldde DVN afgelopen vrijdag.

Onderzoek en aandacht in Kassa

In de afgelopen twee jaar zijn er meerdere onderzoeken geweest die de meerwaarde van de FGM ondersteunen, zoals onlangs in België en ook vorig jaar in Nederland, onder leiding van Henk Bilo.

Ook bood een initiatiefgroep in juni een petitie aan in de Tweede Kamer. Orietta Koster van dit initiatiefteam was samen met anderen ook te gast in het tv-programma Kassa, zaterdag 26 oktober (kijk hier het item terug). Daar was ruim aandacht voor het vergoedingsbeleid van de FGM.

Beslissing over vergoeding FGM

Eind dit jaar beslist Zorginstituut Nederland of Flash Glucose Monitoring (FGM) vergoed gaat worden vanuit het basispakket, voor mensen met intensieve insulinetherapie. Het initiatief van sensorvergoeding.nl en de Kassa-uitzending zijn nu aanleiding voor D66 en onafhankelijk Kamerlid Femke Merel van Kooten om moties in te dienen, meldde Diabeter op Facebook. 

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.