SGLT2-remmers bij diabetes type 1 op komst.jpg

Extra behandeling met medicijnen komt eraan voor diabetes type 1

Op het jaarlijkse Europese diabetescongres EASD was er veel aandacht voor het gebruik van medicijnen naast insuline voor mensen met diabetes type 1. De meest veelbelovende zijn de zogenoemde SGLT2-remmers.

Dit is een ouder nieuwsbericht. Voor de actuele stand van zaken rond medicijnen naast insuline bij diabetes type 1, zie dit artikel met een overzicht.

Het is heel lastig om alleen met insuline je bloedsuikerwaarden goed te houden. Mensen hebben nog vaak een te hoog HbA1c. Extra behandeling met SGLT2-remmers kan helpen om de bloedsuikerwaarden laag te houden, met minder schommelingen in de bloedsuiker en minder kans op hypo’s. 

Op het jaarlijkse EASD-congres was er veel aandacht voor deze middelen. Dat komt omdat twee verschillende SGLT2-remmers inmiddels zijn goedgekeurd voor gebruik voor mensen met diabetes type 1 in Europa: dapagliflozine en sotagliflozine.

Glucose uitplassen

SGLT2-remmers zorgen ervoor dat je suiker uitplast op het moment dat je bloedsuikerwaarden te hoog zijn. Deze middelen worden al langer gebruikt bij diabetes type 2. Eerder bleek al uit studies dat ook mensen met diabetes type 1 een lagere HbA1c en een stabielere bloedsuiker hadden wanneer ze SGLT2-remmers slikten. 

Mensen met diabetes type 2 hebben minder risico op hart- en vaatziekten en nierproblemen bij gebruik van SGLT2-remmers. Onderzoekers vermoeden dat dit ook geldt voor mensen met diabetes type 1.

Risico op ketoacidose

Wie SGLT2-remmers slikt, heeft minder insuline nodig om de bloedsuikers te verlagen. Maar normaal gesproken remt insuline de vetverbranding, een proces waarbij ketonen vrijkomen. Daardoor heb je met SGLT2-remmers wat meer risico op ketoacidose, ook al zit je met de bloedsuiker in een gezonde range.

Omdat vooral mensen met een laag BMI een hoger risico hebben op ketoacidose bij het gebruik van SGLT2-remmers, mogen zij deze medicijnen niet gebruiken. Ook moeten zowel de gebruikers als de behandelend arts alles weten over de veiligheidsrisico’s, en manieren om ketoacidose tijdig op te merken.

Afvallen bij overgewicht

Overigens bieden SGLT2-remmers een voordeel voor mensen met diabetes type 1 en overgewicht. Insuline maakt vetverbranding lastig maar bij SGLT2-remmers vallen mensen juist wat af.

Andere bijwerkingen van SGLT2-remmers zijn genitale infecties zoals schimmelinfecties en blaasonsteking, wat in de onderzoeken veel vaker voorkwam dan ketoacidose. Dat kan natuurlijk wel heel vervelend zijn.

Het inzetten van deze extra middelen bij diabetes type 1 komt dus steeds dichterbij. Het is nog wel belangrijk dat ze vergoed gaan worden door verzekeraars, daar wordt aan gewerkt. 

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.


Gesprekken over dit artikel (2)


Extra behandeling met medicijnen komt eraan voor diabetes type 1

Thema: Behandeling
laaste update: 8 maanden geleden

Nieuwe medicijnen die hypers en hypos remmen

Thema: Behandeling
laaste update: 8 maanden geleden

Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

22 juni 2017

Minder insuline en betere bloedsuikers door glucagonremmer

19 mei 2017

Medicijn voor diabetes type 2 doet ook wat bij diabetes type 1

Tabletten naast insuline bij diabetes type 1.jpg
05 oktober 2018

Goede resultaten in onderzoek naar tablet naast insuline bij diabetes type 1