Glucagon als neusspray.jpg

Eerste glucagon in de vorm van neusspray goedgekeurd

Deze zomer kreeg de eerste neusspray-glucagon goedkeuring van de Amerikaanse autoriteit FDA. Het middel heet Baqsimi en is ontwikkeld door Eli Lilly. Het is nog niet duidelijk wanneer deze glucagon in Nederland verkrijgbaar is.

Het nadeel van de behandeling met insuline, is het risico op hypo’s, te lage bloedsuiker. Bij een ernstige hypo is het soms nodig om glucagon toe te dienen om de bloedsuiker snel weer omhoog te krijgen.

Neusspray sneller en makkelijker

Glucagon toedienen kon tot nu toe alleen via een injectie, wat vaak lastig, tijdrovend en stressvol is voor de omstanders die dat moeten doen. Nu bestaat er ook glucagon die je via de neus toedient, het middel Baqsimi, van fabrikant Eli Lilly. Op 24 juli kreeg het goedkeuring van de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA.

Dezelfde bijwerkingen

De nieuwe glucagon is onderzocht op veiligheid en werking in twee onderzoeken, met volwassenen en kinderen (vanaf 4 jaar) met diabetes type 1. Het middel werkte even goed als de gespoten glucagon, en heeft wel dezelfde bijwerkingen, waaronder misselijkheid.

Het is nog niet bekend wanneer de glucagon-neusspray in Nederland verkrijgbaar zal zijn; daarvoor moet het eerst in Europa worden goedgekeurd.

Foto: Shutterstock en Eli Lilly (productsite Baqsimi)

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

down20170118-25782-wo7bw8.jpg
18 januari 2017

Pomp met insuline en glucagon leidt tot betere glucosewaarden

SGLT2-remmers bij diabetes type 1 op komst.jpg
27 september 2019

Extra behandeling met medicijnen komt eraan voor diabetes type 1

Metformine voor tieners met diabetes type 1.jpg
26 juli 2019

Diabetes type 2-medicijn metformine ook voor jongeren met diabetes type 1?