Jongeren met insulinepomp minder ongezonde vetten in bloed

Redactie van diabetestype1.nl • 2 September 2019
insulinepomp_en_cholesterolwaarden jongeren.jpg

Een Griekse studie laat zien dat jongeren met een insulinepomp minder slechte vetten in hun bloed hebben dan jongeren die zelf insuline spuiten. Bloedvetten zijn belangrijk in verband met het hogere risico op hart- en vaatziekten bij diabetes type 1.

Niet alleen de hoeveelheid, maar ook de balans tussen goed HDL-cholesterol en slecht LDL-cholesterol bepaalt je gezondheid. Mensen met veel slechte vetten in hun bloed, een hoog LDL-cholesterol, hebben een groter risico op hart- en vaatziekten. Bij mensen met diabetes type 1 is de balans tussen de goede en de slechte vetten vaak minder goed.

Jongeren met een insulinepomp

Griekse onderzoekers bekeken de cholesterolwaarden van 14.290 jongeren met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar. Ze vergeleken hierbij de cholesterolwaarden van jongeren die een insulinepomp gebruiken met die van jongeren die zelf insuline spuiten.

Betere balans goed en slecht cholesterol

Ruim vier op de tien (41 procent) van de jongeren die insuline spuiten hebben een te hoog LDL-cholesterol, tegenover 36 procent van de pompgebruikers in het onderzoek. Ook hebben pompgebruikers 13 procent minder vaak een ongezonde balans van goed en slecht cholesterol vergeleken met de leeftijdsgenoten die insuline spuiten.

Vervolgonderzoek

De jongeren die zijn onderzocht, komen van over de hele wereld. Het zou zo kunnen zijn dat de jongeren die de optie hadden om een pomp te nemen, uit een gebied komen met een algemene gezondere leefstijl. De onderzoekers willen nu bekijken of de pomp de oorzaak is van de verbeterde cholesterolwaarden.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.