Insulineresistentie hoort vooral bij diabetes type 2. Maar ook jongeren met diabetes type 1 kunnen minder gevoelig zijn voor insuline, wat hun risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Amerikaanse onderzoekers keken of zij baat hebben bij het medicijn metformine.

Het risico op hart- en vaatziekten is 4 tot 8 keer hoger bij mensen met diabetes type 1 dan bij mensen zonder diabetes. Een van de risicofactoren daarvoor is insulineresistentie: het lichaam reageert dan minder goed op insuline.

Insulineresistentie bij jongeren

Onlangs zagen Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Colorado bij jongeren met diabetes type 1 evenveel insulineresistentie als bij mensen met diabetes type 2. Deze onverwachte ontdekking betekent dus extra risico op hart- en vaatziekten, dat bij jongeren met diabetes type 1 toch al hoger is.

Opvallend was ook dat de slanke jongeren met diabetes type 1 evenveel insulineresistentie hadden als de jongeren met overgewicht in de groep. 

Metformine

Mensen met diabetes type 2 krijgen vaak het medicijn metformine om weer gevoeliger te worden voor insuline. Daarom onderzochten de wetenschappers of jongeren met diabetes type 1 baat hadden bij een aanvullende behandeling met metformine.

De helft van een groep jongeren met diabetes type 1 (12 tot 20 jaar) kreeg metformine. De andere helft kreeg geen extra behandeling. Na 3 maanden hadden de behandelde jongeren een betere insulinegevoeligheid en waren zij ook wat afgevallen.

Gezondere bloedvaten

Nog belangrijker, ook de bloedvaten van de jongeren die metformine hadden geslikt zagen er gezonder uit. Dit lijkt dus veelbelovend voor jongeren met diabetes type 1. Maar voordat we alle jongeren met diabetes type 1 een aanvullende behandeling geven, moet het gebruik van metformine nog extra onderzocht worden in grotere groepen jongeren en voor langere periodes.

Ook voor volwassenen met diabetes type 1 is al eens aangetoond dat metformine de kans op hartfalen verlaagt.

Bron: Healio Endocrine today 

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!