Petitie aangeboden in Tweede Kamer.jpg

Petitie voor sensorvergoeding aangeboden aan de Tweede Kamer

Een petitie voor sensorvergoeding wordt vandaag aangeboden aan de Tweede Kamer. Ruim 47.000 mensen tekenden de petitie. De initiatiefnemers, Orietta Koster en @Loes Heijmans-Beek (beiden hebben diabetes type 1), pleiten hiermee voor de vergoeding van glucosesensors voor alle 120.000 mensen met diabetes type 1 in Nederland.

Een continue glucosemeter, ook wel glucosesensor, is voor veel mensen met diabetes type 1 een uitkomst. Een sensor helpt om de bloedsuikers stabieler te houden en dat helpt bij een betere gezondheid en kwaliteit van leven.

Vergoeding

Momenteel wordt de glucosesensor vergoed voor een kleine groep. Initiatiefnemers Orietta en Loes hopen daar met deze petitie verandering in te brengen. Hun doel: wanneer arts en patiënt de sensor als beste behandeloptie zien, moet de patiënt vergoeding krijgen voor de sensor die het beste bij hem/haar past. In veel Europese landen worden glucosesensor al jaren vergoed.

Ontvangst in Tweede Kamer

De petitie werd door de aanwezige Tweede-Kamerleden met enthousiasme ontvangen. Joba van den Berg (CDA) was erg onder de indruk van de petitie, waarin zowel het menselijke als het financiële aspect van sensorvergoeding wordt beargumenteerd. Henk van Gerven (SP), Femke Merel van Kooten-Arissen (PvdD), John Kerstens (PvdA) en Simon Geleijnse (50PLUS) gaven aan dat met deze argumenten de glucosesensor zeker vergoed moet worden. Ook Hayke Veldman (VVD), Corinne Ellemeet (GL), Edgar Mulder (PVV) en Rens Raemakers (D66) toonden zich erg geïnteresseerd. 

Update 2 juli 2019: op 26 juni is de vergoeding van glucosesensors besproken in een overleg over het basispakket van de Commissie VWS van de Tweede Kamer. Zie ook dit nieuwsbericht.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (1)


Waarom alleen type 1

Thema: Behandeling
laaste update: 3 maanden geleden

Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

biosensor tattoo.jpg
13 augustus 2019

Bloedsuiker meten met een tatoeage?

FSL en HbA1c.jpg
25 juni 2019

Vergoeding van glucosesensor besproken in Tweede Kamer

FSL bruikbaar alternatief.jpg
25 april 2019

FreeStyle Libre waardevol hulpmiddel voor mensen met diabetes