Diabetestechnologie in 2019: dit kun je verwachten

Redactie van diabetestype1.nl • 10 januari 2019
nieuwe diabetestechnologie 2019.jpg

Welke nieuwe insulinepompen, slimme pennen en continue glucosemeters kun je verwachten in 2019? Hier zie je een overzicht van wat er in de pijplijn zit.

Fabrikanten werken hard aan nieuwe diabeteshulpmiddelen, die ze doorgaans in fasen op de markt brengen. Het is van veel producten nog niet helemaal zeker wanneer ze in Nederland beschikbaar komen en hoe het zal gaan met vergoeding, maar we noemen alvast wat eraan zit te komen.

Continue glucosemeters en flash glucosemeters

FreeStyle Libre 2

Er komt een nieuw model van de FreeStyle Libre aan, meldde fabrikant Abbott. Nieuw in deze FreeStyle Libre 2: optionele alarmfuncties. Wanneer de nieuwe sensor in Nederland beschikbaar komt is nu nog niet duidelijk. De sensor maakt via bluetooth contact met de reader. Ook meet het apparaat nauwkeuriger dan het huidige model.

SugarBEAT CGM 

Een andere nieuwe continue glucosemeter is de SugarBEAT. Het is een sensor in de grootte van een munt, die op de arm zit (niet erin, dus non-invasief) en die je dagelijks vervangt. De sensor stuurt een klein onmerkbaar elektrisch stroompje uit, dat glucosemoleculen meet in het weefselvocht onder de huid. Via bluetooth geeft een ontvangertje de waarde door aan je smartphone. De fabrikant wil er dit jaar mee naar Europa komen. 

Hybrid closed-loop systemen

t:slim X2TM Insulin Pump 

In de VS en verschillende Europese landen is hij er al, de t:slim X2 insulinepomp van Tandem Diabetes Care. Het is nog niet zeker wanneer hij in Nederland beschikbaar komt. De pomp is gekoppeld aan een continue glucosesensor, de Dexcom G5 (dat wordt dit jaar de G6). Wanneer de bloedsuiker te laag dreigt te worden, stopt de pomp automatisch de basale insuline (hybrid closed-loop). 

Diabeloop’s Hybrid Closed Loop-systeem

Fabrikant Diabeloop komt in de loop van dit jaar in verschillende Europese landen met een nieuwe insulinepomp, de DBLG1. Ook dit is een hybrid closed-loop: een insulinepomp gekoppeld aan een continue glucosemeter die zelf in de gaten houdt wanneer de bloedsuiker te veel zakt, en dan de insulinetoediening stopt.

Insulinepompen

Kaleido semi-patch-pomp

De Kaleido insulinepomp is nu in principe in heel Nederland verkrijgbaar, zo maakte de Nederlandse fabrikant ViCentra bekend. Alleen zijn nog niet alle ziekenhuizen erin getraind, maar dat zal in de loop van 2019 steeds breder gebeuren. De pomp is er in verschillende kleuren en werkt met een los infuus. Daardoor is de pomp te dragen als (semi-) patchpomp op de huid, of als losse pomp in je zak. 

Slimme verbindingen

Bluetooth op insulinepennen 

Fabrikant Novo Nordisk komt met de NovoPen 6 and NovoPen Echo Plus, die via bluetooth in verbinding staan met je telefoon. De pennen houden onder andere bij hoeveel insuline er op een dag al gespoten is. Een bluetooth-optie voor voorgevulde wegwerp-pennen zit ook al in de planning.

InPen 

In de VS hebben ze al een tijdje de InPen van fabrikant Companion Medical. Het is een insulinepen met bluetooth-functie waarmee je van alles bij kunt houden, zoals doseringen. Het is nog niet zeker of en wanneer deze pen in Nederland komt, maar de fabrikant heeft nu toestemming om de pen ook internationaal op de markt te brengen.

Fitbit

De activity tracker Fitbit is al breed in gebruik. Fitbit is nu een partnership aangegaan met Dexcom, om de waarden van de continue glucosemeters te koppelen aan de nieuwe Ionic smartwatch. Daarop kun je dan naast hartslag en aantal stappen ook de bloedsuiker aflezen.

Andere spannende ontwikkelingen

Intussen lopen er ook nog diverse onderzoeken die er veelbelovend uitzien. Zoals de NovioSense, het metertje dan in traanvocht glucose meet, de proef met een nieuw model van de implanteerbare Eversense dat een halfjaar blijft zitten, en het verdere onderzoek naar de kunstalvleesklier van Inreda dat daarmee weer dichter bij de markt komt. Zodra over deze onderzoeken meer bekend is, lees je het hier op diabetestype1.nl.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!