Eerste 3D-weergave van contact insuline met cellen

Het is onderzoekers gelukt om precies in beeld te brengen hoe insuline contact maakt met de cellen, zodat ze glucose binnenlaten.

De bloedsuiker gaat omlaag zodra lichaamscellen de glucose in het bloed kunnen opnemen. Zo krijgt het lichaam brandstof. En wat iedereen met diabetes type 1 weet: daarvoor is insuline in het bloed nodig.

Insuline moet dus ‘praten’ met de cellen, om te vertellen dat ze glucose moeten binnenlaten. Dat gebeurt via speciale ontvangertjes op de cellen, receptoren. Maar het was nog onduidelijk hoe de insuline nou precies contact maakt met die receptoren.

Nieuwe insulines

Een team van Australische en Duitse onderzoekers heeft met moderne technieken voor het eerst een 3D-beeld weten te maken van dat contactmoment. Met deze kennis kunnen er nieuwe soorten insuline worden ontwikkeld die preciezer werken, verwachten de onderzoekers. In de video hierboven zie je het ontvangertje waar insulinemoleculen zich aan binden.

Heeeel snel bevriezen

De beelden zijn gemaakt met behulp van onder andere cryo-electron microscopy. Daarbij worden vloeistoffen zo snel bevroren dat de moleculen niet vernield worden door ijskristalletjes. Zo konden ze honderdduizenden snapshots maken van dit moment. Ze zagen daardoor precies hoe een insuline-receptor op de cel verandert in contact met insuline, en daardoor de boodschap doorgeeft aan de cel.

De resultaten staan in Nature Communications (bron: artikel van het Walter and Eliza Hall Institute)

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!
 


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

C-peptide zegt iets over kans op hypo's.jpg
31 juli 2019

Gepersonaliseerde behandelingen op basis van C-peptide

Insuline vergeten.jpg
09 april 2019

Stappenplan voor veilige overstap naar biosimilar insuline

Capsule die insuline injecteert.jpg
11 februari 2019

Capsule die zelf insuline injecteert in je maag – hoe zit dat?