MinMed 670G.JPG

MiniMed 670G op de markt – verschillen met kunstalvleesklier

Deze week introduceert Medtronic in Nederland de nieuwe insulinepomp MiniMed 670G. Het is een zogeheten hybrid closed-loop systeem, dat een continue glucosemeter koppelt aan de insulinetoevoer. Wat is het verschil met de Nederlandse kunstalvleesklier van Inreda?

Veel mensen kijken uit naar de MiniMed 670G omdat hij weer iets ‘slimmer’ is dan voorgaande modellen, en als hybrid closed-loop systeem weer een stapje verder zet richting een kunstmatige alvleesklier. Met de zogenoemde SmartGuard-technologie wordt de toediening van de basale insuline elke 5 minuten automatisch aangepast aan het bloedsuikerniveau van de gebruiker. Dat is de eerste pomp die dit kan en deze introduceert Medtronic het apparaat in Nederland.

Verschil met kunstalvleesklier

MiniMed 670G vergeleken met kunstalvleesklier.jpg

Hoe verhoudt dit nieuwe apparaat zich tot een volledig closed-loop systeem, zoals de Nederlandse kunstalvleesklier die Inreda ontwikkelt? Om te beginnen werkt de MiniMed 670G alleen met insuline, en de kunstalvleesklier met zowel insuline als glucagon. Zo stuurt hij de bloedsuiker niet alleen naar beneden bij, maar ook naar boven.

Verder moet de gebruiker van de MiniMed 670G bij maaltijden nog steeds de dosis insuline checken en bolussen, en bij de kunstalvleesklier niet. Met de kunstalvleesklier hoef je dus helemaal niet meer na te denken, en met de MiniMed nog wel.

In het plaatje zie je de overeenkomsten en verschillen op een rij.

Stapje dichterbij

Kortom, de MiniMed 670G is absoluut een mooie stap en zeker de moeite waard voor minder zorgen over de bloedsuikerspiegel. Maar het blijft een hybrid closed-loop waardoor je als gebruiker nog steeds zelf de nodige actie moet ondernemen. Pas bij een volledige closed-loop zul je je diabetes echt kunnen vergeten.

> Tip: bekijk de eerste indrukken van Wietske Wits van Diabeter

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (0)


Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Robin met kunstalvleesklier.jpg
20 april 2019

In de krant: zo bouwde Robin Koops de kunstalvleesklier

nieuwe diabetestechnologie 2019.jpg
10 januari 2019

Diabetestechnologie in 2019: dit kun je verwachten

inwendige insulinepomp.JPG
23 juli 2018

Geld bijeen voor levensreddende inwendige insulinepomp IPaDiC