Tabletten naast insuline bij diabetes type 1.jpg

Goede resultaten in onderzoek naar tablet naast insuline bij diabetes type 1

Mogelijk is de bloedsuiker bij diabetes type 1 beter te reguleren als je naast insuline ook bloedsuikerverlagende tabletten gebruikt. Op een congres in Berlijn zijn de resultaten gepresenteerd voor het middel empagliflozine.

Er is steeds meer belangstelling om bloedsuikerverlagende tabletten tegen diabetes type 2 ook te gebruiken in de behandeling van diabetes type 1. Zoals de zogeheten SGLT2-remmers, waarvan empagliflozine er eentje van is.

EASE-onderzoek

Op het grote EASD-congres in Berlijn presenteerden onderzoekers deze week de resultaten van het internationale EASE-onderzoek (Empagliflozin as Adjunctive to inSulin thErapy). In dat onderzoek zijn verschillende doseringen uitgeprobeerd van empagliflozine. Ruim duizend volwassenen met diabetes type 1 slikten het middel een half jaar tot een jaar, naast hun insuline.

Betere waarden

Het middel zorgde voor een lager HbA1c, een lagere bloeddruk, lager gewicht en meer time in range per dag, en minder nachtelijke hypo’s. En heel belangrijk: in een lage dosis verhoogde het de kans op ketoacidose niet. Dat risico was namelijk wel hoger bij de broertjes van dit middel binnen de groep SGLT2-remmers.

Lage dosering

De onderzoekers zijn enthousiast over de resultaten, ook omdat de dosering van dit middel bij diabetes type 1 veel lager kan zijn dan de normale dosis bij diabetes type 2. Het middel is nog niet geregistreerd voor gebruik bij diabetes type 1, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd.

De resultaten van dit onderzoek zijn online gepubliceerd in Diabetes Care.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!


Gesprekken over dit artikel (1)


weer een verbetering in de behandeling die we niet mogen gebruiken

Thema: Behandeling
laaste update: 10 maanden geleden

Start gesprek

Gerelateerde nieuwsberichten

Metformine voor tieners met diabetes type 1.jpg
26 juli 2019

Diabetes type 2-medicijn metformine ook voor jongeren met diabetes type 1?

17 november 2016

Volgende stap voor de kunstalvleesklier

down20170118-25782-wo7bw8.jpg
18 januari 2017

Pomp met insuline en glucagon leidt tot betere glucosewaarden